Biztonságban a Balatonon – konferencia a BFT szervezésében

A Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Kabinetje és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség 2024. március 07-én BIZTONSÁGBAN A BALATONON címmel konferenciát szervez Siófokon. A Balaton Régió, mint lakó, munka és rekreációs tér vonzerejének megőrzése és fejlesztése szempontjából kiemelt fontosságú a köz- és vízbiztonság jelenlegi kedvező színvonalának fenntartása, az új kihívásokra való felkészülés és a szükséges intézkedések kellő időben való megtétele – áll a meghívóban.

 

A térség harmonikus fejlődése, a természeti, társadalmi és gazdasági elvárásoknak való megfelelés egyaránt feltételezi a térség jó biztonságát, amely kiterjed mind a vagyon mind a személyi biztonságra. Időről-időre megújuló mértékben szükséges az előrelépés a mederbiztonság, vízimentés, a katasztrófavédelem, az extrém időjárási körülmények előrejelzése, illetve a közbiztonság terén is.

A konferencia ezeket a témákat, illetve a régió széles értelemben vett közbiztonsági feladatait, az ezekben együtt dolgozó szervezetek felelősségeit és feladatait fogja csokorba és osztja meg a kiemelt térség önkormányzati vezetőivel, képviselőivel, valamint a meghívott szakemberekkel – a szakmai együttműködés szándékával.

A nyitóelőadást Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tarja a Balaton Kiemelt Térség szerepe és lehetőségei a hazai fejlesztéspolitikában címmel.

A „turizmus” blokkban Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus Stratégiai és Szakpolitikai Osztály vezetője és Jamrik Péter közbiztonsági tanácsos, a BFT-KK elnöke tart előadást.

Meteorológiai és vízügyi blokkban Dr. Horváth Ákos, a HungaroMet Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője beszél a meteorológiai jelenségek változásairól, valamint Dr. Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a tó vízgazdálkodásáról.

A vízbiztonsági blokkban a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, a BFT -KK Vízbiztonsági Munkacsoport vezetője, Horváth László a szabályozás – prevenció -riasztás -mentés folyamatáról ad tájékoztatást, majd Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke beszél egyebek mellett a szervezet mentőöv programjáról és mentőmellény kampányáról.

A rendészeti blokkban Suszter Tamás a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Rendőrfőkapitány-helyettese tart előadást az online térben elkövetett csalások típusairól, jellemző módszereiről és a megelőzés lehetőségeiről, míg a katasztrófavédelmi blokkban Takács Ottó a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a BFT -KK Rendkívüli helyzetek Munkacsoport vezetője beszél a térségben lévő veszélyeztetettségről és annak kezeléséről. Őt követi Krám István a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, aki a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásának katasztrófavédelmi, tűzvédelmi szabályairól tart előadást.