Bíznak az enyhe időben: metszik már a dél-balatoni szőlőt (sonline.hu)

A zord, fagyos-szeles idő ellenére javában zajlik a metszés a dél-balatoni borvidéken. A gazdák abban bíznak, hogy nem lesz mínusz 15 foknál hidegebb, ami károsíthatja a szőlőt. Ordacsehiben a kézi metszés mellett az idén már géppel is nyesik a vesszőket.

Hét hektárnyi területen kezdték el metszést a télen a Trunkó Borászathoz tartozó dűlőkön.
– Már decemberben, amikor minden levél lehullott és beérett a szőlővessző, nekiálltunk a munkának. Azért ilyen korán, hogy tavaszara végezzük – mondta el Trunkó Ferenc, a nedűjeiről méltán ismert borász a sonline.hu-nak. Hozzátette: Tamás fia vállalta a munka legnagyobb részét, néha akad egy-egy beugrós segítsége. Pedig az ernyőművelés könnyen tanulható, egyszerű metszésforma. Ennek ellenére nem könnyű embert találniuk a feladatra.

– Az a legnagyobb baj, hogy kiöregedettek a mezőgazdasági dolgozók, utánpótlás pedig nincs. Az iskola elvégzését követően a diákok nem akarnak ebben dolgozni, és sajnos idénymunkást sem találni – jegyezte meg Trunkó Ferenc, aki bizakodó a tavaszi rügybontást illetően. Mint mondta: az idén a vesszők állapotát tekintve jó évjáratra számítanak. – A vesszőknek jót tett a hosszú, száraz ősz, kellően vastagok, épek és egészségesek – emelte ki a szőlősgyöröki borász.

Kissé távolabb, Ordacsehiben 170 hektáron csattognak az ollók, hullanak a vesszők a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein.
– Használunk egy előmetsző gépet, amellyel sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban tudjuk a csapos művelést megvalósítani – mondta Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Kiemelte: azért döntöttek a gépvásárlás mellett, mert nagyon nehéz idénymunkást találniuk a környéken.

– Az Alföldről jönnek metszők és a környékbeli falvakból toborozunk az embereket, most 50-60 fő dolgozik nálunk – mondta el Bohus Zoltán. A tavalyi időjárás kedvezett a szőlőnek. – Minden alap meg van ahhoz, hogy soha nem látott kiváló évjáratunk legyen idén – nyilatkozott optimistán a szőlészeti ágazatvezető.

 

Az ár csökkenti a termőterületet
– Szerdán nyílott meg az a pályázati lehetőség, amely a szőlőszerkezet átalakítását, új ültetvények létrehozását támogatja – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi megyei elnöke. Hozzátette: a Dél-Balatonon nagyon sokáig nem csökkent a termő szőlő 3500 hektáros területe, de az elmúlt években a szőlő ára miatt zsugorodik.
– Kialakult egy lefelé, spirálisan ható árverseny, ami nem visz sehova, a hatvan forintos ár még az önköltséget sem fedezi a szőlőtermelőknek – mondta el Gombos Sándor a  sonline.hu-nak.