26 új gyógyszer kapott támogatást (tvkeszthely.hu)

Huszonhat új gyógyszer kapott társadalombiztosítási támogatást január 15-től. A készítmények összesen 18 terápiás területet érintenek. Az évben több gyógyszertámogatást is megvalósul. Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás, február elsejétől pedig a meddőségkezelésben használt készítmények lesznek ingyenesek – számolt be a helyi gyógyszerészt is megszólaltató Keszthelyi TV.

Napi szinten több ezer ember fordul meg a különböző gyógyszertárakban. Szinte megszámlálhatatlan számú betegség gyógyítására alkalmas készítményeket keresnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése sokaknak kedvez, ugyanis összesen 18 terápiás terület 26 gyógyszere kapott társadalombiztosítási támogatást ebben a hónapban.

– Ez elsődlegesen daganatos megbetegedések, vérképzőszervi daganatos megbetegedések, hepatitis C kezelések, szklerózis multiplex kezelése, egyes asztma elleni gyógyszeres kezelés fogja érinteni a jövőben. Külön kell kezelnünk ebben a formában a kórházban adott kezeléseket és külön kell kezelni azokat a gyógyszereket, amelyeket a betegek vényforgalmas patikában váltanak ki” – mondta el Dr. Batka Gábor,  a Zala Megyei Szent Rafael Kórház intézetvezető főgyógyszerésze.

Ezek mellett a Parkinson-kór és a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyes készítmények is támogatottak lettek. Dr. Batka Gábor hozzátette, az egészségbiztosító döntése alapján a különösen nagy értékű gyógyszereket természetben, úgynevezett tételes finanszírozásban biztosítják az egészségügyi intézményekben a fekvőbeteg-ellátó osztályok részére.  Ez az intézményi költségvetést nem terheli.

– Megkönnyítve ezzel az intézmények gazdálkodását és a betegeknek minél gyorsabban a gyógyszerekhez való jutását. Ha ugyanez a gyógyszer járóbeteg ellátásban válik szükségessé, egy ezen betegségekben meghatározott beteg számára, itt viszont eü emelt vagy kiemelt térítési kategóriában lehet kiírni, ahol az eü kiemelt térítési kategóriát figyelembevéve a gyógyszer árától függetlenül 300 forintos dobozdíjon jut hozzá” – tette hozzá a szakember.

A főgyógyszerész felhívta a figyelmet, hogy mivel akár többmillió forintos kezelésekről is lehet szó, a személyi igazolvány mindenképpen szükséges a kiváltáskor. A főgyógyszerész szerint az egészségügyi költségvetést ezek a támogatások milliárdos nagyságrenddel terhelik, de ez által sokkal több ember részesülhet a gyógyuláshoz szükséges készítményekben. Ebben az évben több gyógyszertámogatás is megvalósul, hiszen az év elejétől életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása, február elsejétől pedig a meddőségkezelésében használt gyógyszerek lesznek ingyenesek – adta hírül a  Keszthelyi TV.