Zamárdiban, a Kútvölgyi Birtokon szabadföldön és vegyszermentesen termesztik a gyümölcsöt, melynek érése az időjárás miatt két héttel korábban kezdődött.
Jónak ígérkezik az idei epertermés a Balatonnál. Az első szedésből származó gyümölcs nagyon ízletes, a növény pedig az elmúlt napok esőzése ellenére is egészséges. Egyed Zoltán, a családi gazdaságként működő Kútvölgyi Birtok képviselője szerint Zamárdi mikroklímája kedvező az eper számára.
Kedvez a balatoni klíma az epernek
Magas a napos órák száma, ráadásul Zamárdi különleges időjárási kitettsége kedvez az epernek. Itt jóval kevesebb a csapadék.
A velünk szemben fekvő Tihanyi-félsziget egy kicsit el szokta „kanyarítani” a nagyobb esőket. Sokszor előfordul, hogy Kőröshegyen vagy Balatonendréden esik, nálunk pedig nem. Bár a többi növénytermesztéssel foglalkozó kolléga ennek nem örül, az eper szempontjából ez jó – mesélte Egyed Zoltán a likeBalaton.hu-nak.
Vegyszermentesen gazdálkodnak Zamárdiban
Mint mondta, az időjárás nagyban befolyásolja a hozamot. Tavaly – mikroklíma ide, vagy oda – a sok csapadék elvitte a termés nagy részét.
Most is az lenne a legjobb, ha az elkövetkezendő két hétben az eső nem indítaná be a botritiszt (szürkerothadást), mivel – elhatározásuknak és életszemléletüknek megfelelően – egyáltalán nem használnak semmiféle vegyszert.
Így persze a védekezés is nehezebb, hiszen a hagyományos termelők ilyenkor permetezéssel oldják meg a gombásodás okozta problémát.
A teljes cikk itt elolvasható.