Beépül a balatoni borvidék? (sonline.hu)

Öt-tíz éven belül eltűnhet a balatoni szőlők akár nyolcvan százaléka is – erről írt blogjában Jásdi István Balaton-felvidéki borász. A balatonboglári Légli Ottó szerint sem alaptalan ez a veszély.

 

Jásdi István úgy látja: az ültetvények elöregednek, a tulajdonosok pedig egyre inkább abban érdekeltek, hogy – amíg uniós támogatást vehetnek igénybe – földjeiket építési övezetté minősítsék át.

Háromról tíz százalékra emeli a zártkertek, külterületek beépíthetőségét a készülő jogszabály-módosítás – a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) néhány hónappal ezelőtti ülésén hangzott ez el a Balaton-törvény tervezett változásai kapcsán. Felvetődött: a tó körüli zártkertek, külterületek képe sok helyütt még a régi téeszidőket idézi. Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azon a véleményen volt: sokat javíthat a településképeken, ha a korábbiaknál jobban támogatják a zártkerti építkezéseket. De ahogyan hallottuk, a tíz százalékos beépíthetőség bevezetése nem lesz kötelező, a helyi önkormányzatok döntésén múlik, csak egy lehetőség lesz azoknak, akik úgy ítélik meg, hogy ez a településük érdeke. Felgyorsulhatnak a fejlesztések, beruházások – Füleky Zsolt szerint ennek szellemében módosítják a törvényt.
Anyagilag egyre kevésbé éri meg a fiataloknak a hagyományt folytatni, a szőlőültetvényeket megújítani. Egyes borászok arra hívták fel a figyelmet: sokan mentek külföldre, de akik maradtak, azok is osztanak-szoroznak és a piaci árak, az eladhatóság nagyon nehezen biztosítja a jövőt ebben az ágazatban.
A balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanács elnöke amondó: egységes fellépésére volna szükség a borászok részéről, ilyen módon felhívni az uniós és a hazai döntéshozók figyelmét a problémára. Ha nem lesz változás – tette hozzá –, akkor valóban rövid időn belül komolyan beszűkülhet a balatoni bortermelés.

(9:36)