Balatonvilágos nem szeretne elveszíteni Balaton-partot: állami segítséget kér a polgármester (magyarnarancs.hu)

Balatonvilágos képviselő-testületének pénteken arról kellett volna döntenie, kíván-e élni vagy sem az önkormányzatot megillető elővásárlási jogával a Club Aliga partján kialakított hat telek tekintetében – írja a magyarnarancs.hu. Mivel a településnek nincs erre forrása, a polgármester levélben fordult a miniszterelnökhöz és az illetékes tárcához kérve, hogy az állam éljen a november 21-i határidőig az elővásárlási jogával, megmentve a partszakaszt a köz számára, amelyet egyébként egy kiemelő kormányhatározat tett eladhatóvá

 

E hat telek közös jellemzője: a 47 hektáros Balaton-parti komplexum tulajdonosai úgy parcellázták ki, hogy valamennyi a partig ér, elvéve azt a sétányt, ami eddig közforgalmú volt, amit tehát eddig bárki, a helyiek is szabadon használhatták. A világosiakat-aligaiakat tulajdonképpen ezzel „kompenzálták” a Club Aliga akkori tulajdonosai 2013-ban, amikor településrendezési szerződést kötöttek az önkormányzattal: abból a 10 hektárból, amit nem tulajdonba, hanem csak hosszú távú vagyonkezelésbe kaptak, utakat és parti hozzáférést biztosítottak a helyieknek, akiket még a Rákosi-éra fosztott meg a Balaton-partjuktól azzal, hogy a valahai Balatonaliga központját kisajátították pártüdülő céljára.

A köz számára a Balaton-törvény előírásai szerint is kötelezően biztosítandó szabad parti sétány földhivatali bejegyzése azonban az elmúlt kilenc év során nem történt meg. A 47 hektárt birtokló Pro-Mot Kft.-ben időközben tulajdonosváltás történt, új befektetők kerültek körön belülre (előbb a Mészáros-Tiborcz kettős, jelenleg a Bayer Property, ügyvezető: Balázs Attila ), majd ezzel egyidőben a Club Aliga-fejlesztést a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. Ehhez több milliárd forintos turisztikai támogatást is biztosítottak, s mivel a kiemelő kormányhatározatba feketén-fehéren azt írták bele, hogy a területen „parti sétány, közhasználat céljára szolgáló terület nem alakítható ki, illetve nem áll fenn”, az új tulajdonosok bátran belevághattak a parcellázásba és az így kialakuló, partig érő telkek értékesítésébe. Hiszen az idézett rendelkezés úgy is lefordítható: nemcsak hogy nem lehet parti sétány a Club Aligában, de valójában nincs is.

 

500 milliós telkek

Korábbi cikkeinkben többször foglalkoztunk azzal, hogy a helyiek, leginkább is az Aligai Fürdőegyesület azonban nagyon is valóságosnak tartja a Balaton-parti sétányt, ám amint az a pénteki ülésen kiderült: sem a civil szervezet, sem a helyi képviselő-testület nem tudja megakadályozni az 540 méteres vízparti szakasz végleges elveszítését. Egyelőre ugyan még csak hat újonnan kialakított telekkel kapcsolatban kérte a Pro-Mot a testület állásfoglalását, hogy az önkormányzat élni kíván-e elővásárlási jogával, de várhatóan rövid időn belül valamennyi ingatlanra vevőt találnak és magánvillák épülhetnek. Az önkormányzatnak ugyanis nincs anyagi lehetősége arra, hogy megvegye az egyenként közel 500 millió forintért kínált telkeket.

A pénteki ülésen a balatonvilágosi testület mind a hat jelenlévő tagja egységesen tartózkodott, vagyis nem foglaltak állást. Ez, ahogyan Boda Zsuzsanna jegyző is elmondta, nem befolyásolja az említett ingatlanok földhivatali tulajdonbejegyzését.

 

Utolsó esély az állam

Legfeljebb akkor jöhet még a köz számára kedvező fordulat az ügyben, ha a november 21-i határidőig (eddig kell nyilatkoznia az önkormányzatnak a telkek megvásárlásáról, ám a pénteki ülésen tehát nem született állásfoglalás; ezután a másodlagos elővásárlási joggal bíró állam is nyilatkozhat, hogy a félmilliárdos telekáron vevő az ingatlanokra) közbe nem lép Lázár János illetékes miniszter, vagy a miniszterelnök.

Takács Károly balatonvilágosi polgármester (független) ugyanis a miniszternek és a miniszterelnöknek is megírta a napokban, hogy a település nem tud élni a jogával, hiába szeretne, az állam azonban ezt megtehetné, így biztosítva a helyi polgároknak és a magyar állampolgároknak a szabad hozzáférést a Balaton érintett partszakaszához. Kérte továbbá a Club Aligát kiemelt beruházássá nyilvánító kormányhatározat hatályon kívül helyezését, arra hivatkozva, hogy a partig érő telkeken magánvillák épülnek, ami nem éppen turisztikai fejlesztés. (Ezeket korábban már többször kérték civil szervezetek.)

A polgármester Club Aliga tulajdonosaival is éles hangú levelezésbe bocsátkozott. Egyebek között megírta nekik, hogy az önkormányzat nevében a leendő telektulajdonosokat is tájékoztatta a vitás helyzetről, amire azt a választ kapta a Pro-Mottól: az efféle „partizánakcióktól” tartózkodjon, mert ha akadályozza az ingatlanértékesítést, az még a kártérítési felelősséget is felvetheti. A Pro-Mot ügyvezetője, Balázs Attila azt is nyomatékosította válaszlevelében: a parti sétány megnyitására irányuló önkormányzati igény a kormányrendelet miatt sem teljesíthető.

Marad tehát (legalábbis egyelőre) a helyiek strandhasználati lehetősége a Club Aligában. Egyelőre nem került napirendre az utak kérdése sem, amelyek ugyan ma még szintén közhasználatban vannak, de a sokat emlegetett kormányrendelet ugyancsak leszögezi: ahogyan parti sétány, úgy közút sem alakítható ki a területen. A két hónappal ezelőtti közmeghallgatáson ezzel kapcsolatban a Pro-Mot akkor megjelent képviselői már előrebocsátották: „átmenő forgalmat” nem szeretnének a Club Aliga útjain – írja a magyarnarancs.hu.