270 éves az alsópáhoki általános iskola (tvkeszthely.hu)

270 éves az alsópáhoki dr. Szántó Imre Általános Iskola. A jubileumot műsorral, közösségi programokkal és fejlesztések átadásával ünnepelték. A fenntartó tankerület 31 millió forintos beruházást valósított meg. Az elmúlt 16 évben az önkormányzat is több alkalommal korszerűsítette az intézményt.

Az oktatás Páhokon 1890-ig egy tanteremben folyt, amely egybeépült a nádfedeles kántortanítólakással. Itt egy időben száznál is több tanköteles diákot kellett okítania egyetlen pedagógusnak. Ma 161 tanuló van Alsópáhokon.

Magyar Ferenc tankerületi igazgató: „Most bátran nézzünk szét, néhány emberöltő múltán hol tart, milyen lett Alsópáhok iskolája, amely a település identitásának, önazonosságának fontos helyszíne. Valódi érték – bátran mondhatom – mindannyiunk számára.”

A jubileumot fejlesztésekkel ünnepelte az iskola. Öt tantermet, vizesblokkokat és öltözőket újítottak fel. Új padló- és falburkolatokat, árnyékolókat kaptak a helyiségek és az udvart is fejlesztették. A Magyar falu program 31 millió forintos forrásából végezte el a beruházást a tankerület.

Nagy Bálint beruházásokért felelős államtitkár: „A Dr. Szántó Imre Általános Iskola a térség egyik legrégebbi és legnagyobb múlttal rendelkező iskolája. Magyarország Kormánya legsikeresebb vidékfejlesztési programja, a Magyar falu programnak köszönhetően a mostani színvonalas fejlesztés a jövőt is biztosítani tudja.”

Alsópáhokot nem az elnéptelenedés veszélye, hanem a fejlődés igénye motiválta a fejlesztésekben. Az elmúlt 16 évben kilenc alkalommal pályáztak különböző forrásokra. Több ütemben korszerűsítették az iskolaépületet, a tornacsarnokot és három alkalommal vásároltak informatikai eszközöket. Hőszivattyúval és napelemekkel szerelték fel az épületet.

Czigány Sándor polgármester: „Büszke vagyok arra, hogy Alsópáhokon ilyen iskola működik. Volt egy időszak, amikor rezgett a léc, amikor 120 fővel dolgoztunk és becsöpögött az esővíz ide a padlóra, azonban összefogtunk és sikeresek voltunk. Ehhez a sikerhez kellett a mindenkori kormány támogatása.”

A jubileumi rendezvényen az iskolások műsora mellett átadták a szülői munkaközösség támogatását. Jótékonysági táncesten gyűjtöttek össze 1.625 millió forintot a játszótér bővítésére. E célra az iskolafejlesztés egyik kivitelezője is felajánlott 100 ezer forintot.  Az ünnepnapon nem volt tanítás, közösségépítő programokat szerveztek a diákoknak.

A Keszthelyi TV Híradását itt lehet megtekinteni.