Balatonszemesen tartják a Felzárkózó települések program legnagyobb táborát (Magyar Nemzet)

Harminchárom településről 150 hátrányos helyzetű gyermek érkezett Balatonszemesre, a Felzárkózó települések program legnagyobb nyári sporttáborába, az Ötrégiós Játékokra. Az olimpiákhoz hasonlóan a négynapos tábor nyitányát is a láng fellobbanása jelentette, melyet Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Gyurta Gergely Európa-bajnok, olimpikon úszó gyújtottak meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által, a Fókuszban a gyermek program keretében szervezett sporttáborba immár második alkalommal érkeztek az ország öt nagy régiójából hátrányos helyzetű fiatalok, hogy több sportágban – atlétika, labdarúgás, asztalitenisz, karate – mérjék össze tudásukat, ügyességüket, és hogy igazi, nyári balatoni gyerekek legyenek néhány napra – írja a Magyar Nemzet.

sport képes sok mindenre, a sport tud tanítani. Olyan jellemzőket tudtok elsajátítani a sport által, amelyek az életetek minden területén a segítségetekre lesznek – hangsúlyozta nyitóbeszédében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki útravalóként még kifejtette a gyerekeknek: fogalmazzanak meg bármilyen célt, a sport egy eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjenek.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Sydney és Athén aranyérmese, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete már a tavalyi tábormegnyitón is részt vett, így több ismerős arcot látva lépett a gyerekek elé.

Ha van egy második alkalom, akkor az azt jelenti, hogy az első jól sikerült – mondta, majd egyedi motivációs eszközként elővette és körbeadta a gyerekek között olimpia aranyérmeit.

A táborozók Gyurta Gergely Európa-bajnoki aranyérmét is megcsodálhatták.

Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhetek – köszöntötte  a résztvevőket a rövid pályás úszásban világbajnoki érmes Gyurta, aki a tábori olimpia láng fellobbanása után Schmidt Ádám oldalán elfogadta a kihívást egy  pingpongjátszmára a táborozó gyerekekkel.

A 2019-ben indult Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely már több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetők a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás.