Balatonmáriafürdő: szabadstrandi luxus és eltűnő régi kőpadok

„Luxus-körülményeket alakítottunk ki az ingyenes szabadstrandjainkon. A felújításokkal, fejlesztésekkel végzünk a június végi határidőig, csak egy kis tereprendezés marad őszre – számolt be Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere a hirbalaton.hu-nak. Hozzátette, nem kell aggódni a strandhoz vezető út lecserélt régi, patinás kőpadjaiért sem, azok a település más központi részein lesznek elhelyezve.

Az új okospadon lehet ülni, USB-t tölteni, van hotspot, free wifi, wireless töltés (Fotó: hirbalaton.hu)

Összesen 130 millió forintot költhetett Balatonmáriafürdő a két szabadstrandjára a Magyar Turisztikai Ügynökség családbarát strandfejlesztéseket támogató pályázatának köszönhetően. A polgármester beszámolója szerint Balatonmáriafürdőn – szemben több más támogatást elnyert balatoni stranddal – javarészt be tudják fejezni a június végi határidőre a fejlesztéseket. XXI. századi körülményeket teremtenek, amit bárki ingyen élvezhet.

Galácz György a részletekről beszámolva elmondta, a település dönthetett arról, kitől és milyen térbútorokat vásárol. A pályázatkiíró nem szólt bele semmibe, viszont szigorúan ellenőrzi, hogy a vállalt fejlesztések megfelelő minőségben megvalósuljanak.

Balatonmáriafürdőn a szabadstrandokat fejlesztő projekt részeként két sportpálya is megújult. A kihelyezett új padok között okospad is akad, amin lehet ülni, USB-t tölteni, van rajta hotspot, free wifi, és wireless töltési lehetőség. Pihenőhelyeket kialakítottak asztallal és paddal is. Takeball és pingpongasztal, fitness eszközök, különböző korosztálynak való új játékok kerültek a település partjára. Létesült mikrohullámú sütővel, pelenkázóval, ággyal, vagyis a pihenéshez és szoptatáshoz szükséges kellékekkel felszerelt baba-mama szoba. A vizesblokkokat ellátták gyermekvécékkel, és a vízpartra is kihelyeztek gyermekbejáró stégeket. Van biciklitároló, értékmegőrző, és megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét.

Az új, modern térbútorok egységessége miatt cserélték le a móló melletti szabadstrandra vezető út régi, jó állapotban lévő kőpadjait. A lecserélt padokat – a község elöljárójának emlékezete szerint – még egy fonyódi műköves gyártotta le pár évtizede. „Jó állapotban vannak ma is, hiszen vigyázott rá a település” – mondta Galácz György, megnyugtatva mindenkit, hogy nem lesznek eladva, kidobva, a régi patinás padok a falu más központi részeire kerülnek majd.

A régi padokat lecserélték újra

 

A strandra vezető út elején még állnak a régi padok (Fotók: hirbalaton.hu)