Vissza kell telepíteni a kiirtott, védett nádast Balatonakaliban (24.hu)

150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban taroltak le egy kiemelten védett nádast a volt balatonakali kemping partján, ahova egy villa- és üdülőparkot, egy hotelt és egy kávézót épít az SSS Group Kft. (A hirbalaton.hu erről szóló korábbi cikke itt olvasható.) A pusztítást már a kormányhivatal sem hagyta büntetlenül, egy május 29-ei balatonakali közmeghallgatás jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a beruházó SSS Groupot egymillió forintra büntette, és arra kötelezte, hogy telepítse vissza a nádast – írja a 24.hu.

(Fotó: Bielik István / 24.hu)

A cég az Indexszel azt közölte még márciusban, hogy nem kért engedélyt a nádasirtásra, ilyen tevékenységet nem is folytatott, és erre megbízást sem adott. Az SSS Group Kft. projektigazgatója, Süle Gábor a kormányhivatal döntése után a 24.hu-nak fenntartotta ezt a nyilatkozatát, vagyis kitartott amellett, hogy a cégnek nincs köze a nádasirtáshoz. Süle elmondta, hogy ettől függetlenül az egymillió forintos büntetést már kifizették, de a nádas visszatelepítésével ebben a formában nem értenek egyet.

– A hatóság egy 2011-es nádastérképből dolgozott, ez pedig nem feltétlenül felel meg a valós helyzetnek. Ezért a visszatelepítést továbbra is kifogásoljuk – mondta. Az ítélet nem jogerős.

A cég közben már építi következő, 38 lakásos lakóparkját az északi parton.