Balatoni vadásznapló – formabontó turisztikai film (magyarmezogazdasag.hu)

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Forrás: Balatoni Kör

 

A tavalyi évben megközelítette az 5,8 milliót a balatoni régióban a vendégéjszakák száma, ami idén akár további kétszámjegyű növekedést mutathat szakértők szerint. Az optimista prognózist a KSH friss adatai is alátámasztják, hiszen idén szeptemberben 10%-kal nőtt a vendégforgalom 2017 azonos időszakához képest.

Hazánk egyik legjelentősebb turisztikai régiójában évek óta az egyik legfontosabb fejlesztési cél, hogy a szezont a néhány hónapos nyári időszakról egész évesre tolják ki.

A magyar tenger reneszánszát éli mind a belföldi mind a külföldi turisták érdeklődése szempontjából, az idén augusztus elején a tó körüli régió rekordot döntött a vendégéjszakák tekintetében, és a kedvező időjárás miatt az ősz első két hónapja is kiváló eredményeket produkál ebben a vonatkozásban.

A Balaton turisztikai fejlesztéséhez elengedhetetlen a minőségi bor és gasztronómiai kínálat kialakítása és erősítése, mely területen az elmúlt években jelentős eredményeket sikerült elérni.

A tó körüli borászatok és vendéglátóhelyek egyik legmarkánsabb érdekképviseleti egyesülete a Balatoni KÖR, mely kiemelt céljának tekinti, hogy helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve teremtsen meg egy olyan körforgást, amely a balatoni régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban.

„A Balatoni KÖR jelenleg 35 borászt és gasztronómiai vállalkozást tömörít, melyeket egytől-egyig a minőség és vendégközpontúság iránti kérlelhetetlen elköteleződés kapcsol össze. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy számunkra a munkánk igazi szenvedély és hiszünk abban, hogy a Balaton adottságaira, természeti kincseire építve egy olyan bor- és gasztroturisztikai kínálatot tudunk kialakítani, mely méltó versenytársa lehet a legfontosabb európai turisztikai régióknak”fogalmazott Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnöke.

A balatoni turizmus egyik legnagyobb problémája a szezonalitás, azaz, hogy a turisztikai érdeklődés hagyományosan erősen a nyári hónapokra koncentrálódik. Ennek több oka van, melyek közül az egyik, hogy a vendéglátóhelyek többsége is a rövid szezonban gondolkodik. Ezért jellemző még a legtöbb helyen a gyors haszonszerzés elve, ami sajnos gyakran a minőség rovására megy. Ezt a szemléletet kívánja megváltoztatni a Balatoni KÖR és ebben a tevékenységében csatlakozott az egyesülethez a Kóstolom nevű borturisztikai kezdeményezés.

A két szervezet együttműködésének gyümölcsként született meg a formabontó Balatoni vadásznapló című turisztikai film, mely egyrészt a Balaton-parti boros- és gasztrokínálatot kívánja bemutatni, másrészt arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a magyar tenger ősszel is kiváló úti cél, hiszen számos olyan minőségi vendéglátóhely van már, mely egész évben üzemel.

„A Kóstolom két évvel ezelőtt indult, elsőként egy rendhagyó mobilalkalmazással, melynek célja a hazai borturizmus fellendítése. Mára már komplex turisztikai kommunikációs szolgáltatást nyújtunk többek között hírportált üzemeltetünk és rendezvényeket is szervezünk. A Balatoni vadásznapló ötlete a Balatoni KÖR-rel közösen fogalmazódott meg bennünk. A film egy idén ősszel megvalósított kerékpártúrán keresztül egyrészt gyönyörű felvételekkel mutatja be a Balaton körüli tájat, másrészt a legjelentősebb borászokat és vendéglátóhely tulajdonosokat – a balatoni nagyvadakat – szólaltatja meg megmutatva saját kínálatukat”mondta Pintér Zsolt, a Kóstolom tulajdonos-ügyvezetője.