Balatoni Turizmus Szövetség: jót tett a turizmusnak a Balaton Sound (sonline.hu)

Nagy forgalom volt múlthéten a Balatonon. Az elmúlt évek alapján elmondható, hogy nagyságrendileg 120 ezer ember látogatott el a fesztivál programjaira a négy nap során – áll a Balatoni Turizmus Szövetség közleményében.

A közlemény kitér arra is ,hogy az esemény évről évre élénkíti a helyi gazdaságot is, hisz a szolgáltatók, a vendéglátással, szálláskiadással, taxizással foglalkozó vállalkozók ilyenkor jelentős plusz bevételhez jutnak. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint egy ilyen, nemzetközi szinten is jegyzett rendezvénynek ráadásul hatalmas kampányereje van, hisz felhívja a figyelmet a balatoni régióra, mint turisztikai desztinációra. Rengeteg olyan fiatal érkezik, akik, ha nem lenne a fesztivál, nem feltétlenül Magyarországot választanák a kikapcsolódás céljául – írja a sonline.hu.

Fekete Tamás szerint a komolyabb jellegű rendezvények, mint például a több száz balett-táncos és rajongóikat vonzó Hungarian Ballet Grand Prix is jót tett a régió forgalmának, amelyre csaknem 20 országból érkeztek vendégek. Idézte a turisztikai szakember Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatójának szavait.

A Balatoni Turizmus Szövetség szerint a komoly művészeti események a következő  hetekben is több ezer látogatót vonzanak majd. A hét balatoni településen működő Kultkikötő például több mint 200  programmal készül a nyári szezonra a Balaton leghosszabb szabadtéri színházi fesztiválja keretében – mondta Fekete Tamás.

Ugyanakkor a képzőművészetek rajongói is megtalálhatják maguknak azokat a kiállításokat, amelyekért érdemes lehet a Balatonra utazni a következő hetekben. Jó példa erre a „Balaton festőjének” Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítás, amely  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeumban látható. Sok turistát vonzhat majd Toroczkai Csaba fotós kiállítása is, aki Balaton-Bakony térségében „csavarog” három éve és az olykor japán metszeteket idéző fotóiból  nyílt kiállítás Veszprémben – mondta Fekete Tamás.

A szövetség szerint: nem csak a kulturális események, de a kulináris kínálat is segít a régió turisztikai élénkítésében. Jó példa erre a májusban tartott Balaton Fagyija választás, amelynek komoly élénkítő hatása van a cukrászdák és fagylaltozók forgalmára. A versenyen indult fagylaltozókat egyre többen keresik fel és akár órákat is képesek kerékpározni azért, hogy egyenek egy jó fagyit – tette hozzá Fekete Tamás.