Balatoni települések a Zártkerti Program nyertesei közt

Az idei évben is nagy volt az érdeklődés a zártkerti területek infrastruktúrafejlesztésére kiírt pályázat iránt, a rendelkezésre álló forrás több mint kétszeresére érkezett igény az önkormányzatok részéről. 2019-ben 2,4 milliárd forint értékben 232 támogatásról született döntés. Több a tó környékén fekvő település is beadta a pályázatot annak érdekében, hogy fejleszthesse a zártkerti utakat, vagy környező infrastruktúrát. 

Az idei pályázat esetében is települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhattnak akkor, ha vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztését, nem utolsó sorban pedig a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását.

A pályázat keretében támogatható tevékenységek közé tartozott a zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak javítása, ezek csapadékvíz elvezetéséhez szükséges fejlesztések, karbantartások elvégzése; vízvételi hely kialakítása, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítése; villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések létesítése; vadkerítés, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése, valamint területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés.

Sikeres pályázatot tudhat magáénak Balatonakali Község Önkormányzata, amely zártkerti utak fejlesztésére és az akali mandulás területek
bővítésére közel 10 millió forint forráshoz jutott, ahogy Balatonőszöd és Révfülöp is a zártkerti fejlesztésekre.  Balatonfüred Város Önkormányzata valamint Balatonudvari zárt kerti pályázata 10 000 000 forint támogatást kapott.

Dörgicsén ugyanekkorra összegből zártkerti földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő infrastrukturális fejlesztésekbe kezdhetnek, Kéthelyen pedig a zártkerteknél értéknövelő beruházásba foghatnak. Örvényesen megújulhat a szőlőhegyre vezető földút kiegészítve vadkerítés létesítésével.