Balatoni helyszínek is csatlakoztak a jubileumi Európai Madármegfigyelő Napokhoz

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját.

 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője – írja honlapján a szervezet.

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várják, mely az alábbi linken érhető el >>IDE<< kattintva.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat  vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

Az is részt vehet a madármegfigyelésben, aki nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Azt kérik, számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!

Balaton-közeli helyszínek és információk:

 • Helyszín: Siófok, Töreki-tavak
  Időpont: október 2. vasárnap, 10.00 óra
  Találkozó: Töreki-tavak madármegfigyelő torony
  Program: madármegfigyelés
 • Helyszín: Balatonfűzfő, Parti sétány
  Időpont: október 1. szombat, 16:00 óra
  Találkozó: Balatonfűzfő, Tobruk Strand előtti parkoló
  Program: madármegfigyelő, természetismereti séta
 • Helyszín: Felsőörs
  Időpont: október 1. szombat, kb. 8.00 – 12.00  óra között
  Találkozó: Civil Ház, Felsőörs, Szabadság tér 5.
  Program: teljesítménytúra közben a Somlyó-hegyi kilátónál madármegfigyelés és számlálás
 • Helyszín: Fenékpuszta Madárgyűrűző Állomás
  Időpont: október 1-2.,  8.00 – 15.00 óra
  Program: Madárgyűrűzés, madármegfigyelés