Balatoni bicikliutak újulnak meg (veol.hu)

A Balaton keleti medencéjének településeit érintve Örvényes és Balatonakarattya között 43,5 kilométeren dolgoznak a kerékpárúton. Ebből Balatonakarattya és Aszófő között 11,2 kilométeren újultak és újulnak meg az önkormányzati utcák burkolatjavítással, aszfaltozással, adott szakaszok táblázása, festése mellett.

2020 tavaszán kezdődik Balatonfűzfő és Aszófő között további 4,6 kilométeres szakasz felújítása, és 2020 őszén kezdődik meg a Balatonkenesét és Balatonfűzfőt érintő, 4,2 kilométeres szakaszok építése is, ahol kerékpárutak elbontása után új, 3,3 méter széles kerékpárutakat építenek – közölte Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója.

veol.hu tudósítása szerint a vezérigazgató kiemelte, 2020 első negyedévben kezdődik a 8-as számú főút Veszprém déli elkerülőjének első üteme, ami a 72-es és a 73-as számú főutaknál, a litéri és a füredi csomópontok között történik. Eszerint 7,5 kilométeren a kiemelten balesetveszélyes, szintbeli csomópontok megszüntetésével új, külön szintű csomópontokat alakítanak ki. Az új budapesti és almádi csomópontok között pedig részben új nyomvonalon, részben a már meglévő kétszer egy és a kettő plusz egy forgalmi sávos szakaszokon, elválasztással kétszer kettő forgalmi sávot alakítanak ki 2020 végére.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt: kiemelten kezeli a kormány a fenntartható gazdasági növekedést, a magas szintű közlekedési hálózatok működtetését, bővítését. Mindez befolyásolja a gazdasági fejlődést, illetve a helyiek életét. 2016-2024 között mintegy ötezer-milliárd forintot költ a kormányzat közúti és vasúti fejlesztésekre. Közútra 3200 milliárd forintot fordít, amiből 1800 milliárd hazai forrásból származik. 2019 rekordév a közúti közlekedés fejlesztésében, idén 566 milliárdból történnek hazai beruházások. Az ITM-nek hármas célja van: bekapcsolja a gyorsforgalmi hálózatba a jelenleg kétsávoson elérhető megyei városokat és a kiemelt gazdasági területeket, elvezetik az autópályákat az ország határig, illetve az ország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető lesz egy négysávos útszakasz.