Balatonfűzfőn ér véget a doni emlékmenet (vehir.hu)

 

Január 16. és február 10. között összesen 11 menetszázad teljesít emlékmeneteket a Don-kanyarban elesett katonák tiszteletére az ország különböző pontjain. A Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete huszadik alkalommal szervezte meg idén a túrát.  A  Bakony menetszázad kétnapos menetelését péntek reggel a Vámosi úti temetőben kezdte és este Balatonfűzfőre érkeznek meg.

A túrán a 4. Radarezred és a 3. sz. Toborzó és érdekvédelmi központ aktív katonáiból, a felső-bajorországi katonákból, a litván tartalékosokból, a majsai huszárbandériumból, a várpalotai Faller kadétjaiból, a Báró Wesselényi Miklós iskola és a papkeszi Bocskai iskola diákjaiból álló 65 fős nemzetközi Bakony menetszázad 50 kilométeres gyalogtúrával vesz részt.

A péntek reggeli induláson a menetzászlót adományozó Veszprém város képviseletében Brányi Mária vett részt. Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Nemesvámosig tartó szakaszon tartott az emlékmenettel.

Az túra minden helyszínén megemlékeznek, a Vámos úti temetőben a magyar, német és szovjet katonák emlékhelyeinél helyeztek el koszorúkat. A kétnapos, főleg erdei utakon haladó Veszprémet, Nemesvámost, Csopakot, Balatonalmádit, Balatonfüredet és Balatonfüzfőt érintő 50 km-es gyalogtúra szombaton kora este ér véget a balatonfűzfői Jézus Szíve plébániatemplomban tartott szentmisével és megemlékezéssel.

Az országos program február 10-én a nyírbátori hősi emlékműnél ér véget.

A második magyar hadsereget 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 1943 januárjában az ellentámadást indító szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek rájuk. A Don-kanyarban a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül lehetetlen helyzetbe kerültek a magyar katonák, akik ezrével vesztek oda a -40 fokos orosz télben, vagy estek orosz hadifogságba. Több mint százezren soha többé nem kerültek elő.