Január 27-től lehet jelentkezni a vándortáborokba (kormany.hu)

 

Két új helyszínnel bővül az Erdei Vándortáborok kínálata. így 2020-ban már kilenc útvonalon járhatják az erdőket a diákok. Idén újdonságként a Vértesben és a Zselicben is lesznek Erdei Vándortáborok és i dén először indul Zarándok Tábor, mely során a gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométert tesznek meg – jelentette be az Agrártárca államtitkára, Zambó Péter.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szeretnék, ha az idei program során 13 ezer gyerek jutna el az erdei, vízi és bringás vándortáborokba, valamint az újonnan induló zarándok táborokba.

Az államtitkár hangsúlyozta, az agrártárca célja, hogy a társadalom minél több tagját, különösen a fiatalokat megszólítsa, mert a változó környezetben az erdők fenntartása és gyarapítása mindenki számára fontos ügy. Ezért valamennyi útvonalon lesznek erdei iskolai programok, a szálláshelyeken pedig a tábori könyvtárak kínálatából ismerhetik meg alaposabban a fiatalok az erdők növény- és állatvilágát. Zambó Péter kitért arra is, a vándortáborokban a fenntartható erdőgazdálkodás összekapcsolódik a mindennapi zöld szemlélettel: például a tudatos energia- és vízhasználattal, a műanyag palackok helyett kulacsokba töltött vízzel, vagy a papírzacskóba csomagolt hideg élelemmel. A vándortáborok ökológiai lábnyoma ezért minimális.

A túraútvonalak hossza 50 és 91 között változik. A gyerekek a természeti értékek mellett Magyarország kulturális örökségének olyan kincseit láthatják, mint a visegrádi Fellegvár és Salamon-torony, a drégelyi és a regéci vár (a Börzsönyben, illetve a Zemplénben), vagy az Árpád-kori mánfai templom a Mecsekben.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyértelműen sikeres a három évvel ezelőtt elindított Vándortábor Program, melynek idén az a célja, hogy 13 ezer gyerek jusson el az erdei, vízi és bringás vándortáborokba, valamint az újonnan induló zarándok táborokba. A kormánybiztos ezzel kapcsolatban megjegyezte, a program sikerét az is jelzi, hogy az előző évek tapasztalatai alapján a jelentkezés megnyitását követően a helyek azonnal betelnek. Kiemelte: a táborok egységesen 28 ezer forintba kerülnek, az egyhetes turnusokat vezető pedagógusok pedig 100 ezer forintos díjazásban részesülnek.