Balatonfüredről a tokioi versenybírói székbe (balatonfured.hu)

Az idei tokiói nyári olimpia legfiatalabb vitorlás versenybírója lesz . A Balatonfüredi Yacht Clubban versenyzőként nevelkedett Böröcz Bence a nankingi ifjúsági olimpia és a riói paralimpia után a tokiói ötkarikás játékokon is részt vehet a 27 fős versenybíróság tagjaként. Mint mondja: gyerekkori álma valósul meg ezzel. Sok mindenre fel kell készülnie a konfliktuskezeléstől kezdve, az erőt próbáló páratartalmon át, még az esetleges cunamira.

Az olimpiai részvétel bíróként ugyanazt jelenti, mint aktív sportolóként, a csúcsot. Mindig is erre vágytam. Tizenkét év következetes munkája van ebben. Komoly kiválasztási folyamaton vagyunk túl, ahol számos adottságot vizsgáltak. 330 nemzetközi vitorlás versenybíró van a világon, közülük kerültem be a 27 fős olimpiai gárdába, nagyon örülök, hogy tengerpart nélküli országként nemcsak versenyzőként, de szakemberként is számítanak ránk, magyarokra – mondta el a balatonfured.hu-nak Böröcz Bence.

A tokiói olimpián tíz vitorlás versenyszámban 350 sportoló méri majd össze tudását. A futamokat a fővárostól másfél óra autóútra lévő Enoshima szigeten rendezik majd, itt tartották egyébként az 1964-es olimpia küzdelmeit is.

Böröcz Bence jó eséllyel a Finn hajóosztály vezetője lesz, nemzetközi versenybíróként a parton és a vízen is jelen kell lennie, de a legtöbb feladatot mégis a versenyszámok utáni esetleges óvások, a sportolók észrevételeinek kezelése jelenti majd.

A 28 éves versenybíró 2007 óta foglalkozik bíráskodással, az utóbbi hét évben a World Sailing nemzetközi versenybírója, a világ legfiatalabbjaként számos ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon vett részt, majd sorban jöttek a felnőtt világversenyek is. Állítása szerint a balatonfüredi rendezésű 2013-as Laser világbajnokság volt az igazi beavatója, ott döntötte el, amit lehet, megtesz azért, hogy kiemelkedő bíróvá váljon.

Szabályértelmezési kérdéseket vizsgál, szívügyének tartja a hazai vitorlássport fejlődését, a versenyszabályok magyarra fordítását, a folyamatos képzést, és elkötelezett híve, hogy a versenyek lebonyolítása közben a sportolók a legjobb szolgáltatást kapják. Emellett a trendinek számító E-vitorlás Világbajnokság szabályainak megalkotásában is részt vesz.

Végzettsége szerint villamosmérnök, jelenleg informatikai fejlesztések projektmenedzsere. Nyolc évesen kezdett el vitorlázni a Balatonfüredi Yacht Clubban (BYC), imádta és imádja a vitorlázást, ha csak lehet, most is a vízen van, de mint megjegyzi: a bíráskodás lett az igazi szenvedélye. Édesapja a BYC ügyvezető igazgatója, így adta magát a kérdés, egyáltalán volt-e esélye arra, hogy ne a vitorlázás körül forogjon az élete.

Sok sportágat kipróbáltam, atlétikát, úszást, küzdősportokat, de megragadtam a vitorlázásnál. Természetes volt, hogy napi szinten megfordultam a BYC-ben, de akkor még apukám nem dolgozott az egyesületnél, egyszerűen csak hobbi szinten kedvelte a vitorlázást. Nem kapacitált különösebben, sőt azt mondhatom, egymással párhuzamosan folytunk bele egyre jobban a vitorlássportba. Később persze segített a tapasztalata. A vitorlázás nekem megmaradt komoly hobbinak, ha pedig évente három nagy versenyen ott lehetek bíróként, az külön öröm – mondta Böröcz Bence, aki úgy tűnik, biztos ott lesz a tokiói olimpia nyitóünnepségén is, mert napokkal a játékok kezdete előtt már a helyszínen kell lennie.