Tizennyolc százalékos drágulás a balatoni ingatlanpiacon (portfolio.hu)

Folytatódott a használtlakás-piac átalakulása, egyrészt rekord alacsonnyá vált Budapest súlya az adásvételi tranzakciók összességében, másrészt tovább nyílt az árolló a vidéki és a fővárosi lakáspiac átlagárai között, mostanra több mint 2,5-szeres lett a különbség. Továbbra is kiemelkedik a Balaton. 

Éves összevetésben az ország valamennyi régiójában emelkedtek a használt lakások árai, ennek mértéke Nyugat-Dunántúl kivételével mindenütt meghaladta a 10%-ot – írja a KSH legfrissebb jelentésére hivatkozva a portfolio.hu.  Kiemelkedő, 18%-os volt az árnövekedés Közép-Dunántúlon, ami elsősorban a balatoni települések iránti fokozott érdeklődésnek tudható be. A főváros és a vidék átlagos árszintje közötti különbség folyamatosan nő és már több mint 2,5-szeres lett.

A 33,6 milliós fővárosi érték azt is jelenti, hogy egy átlagos használt lakás ára 4,1 millió forinttal volt magasabb, mint 2018-ban. A megyeszékhelyeken átlagosan 2,8, a kisebb városokban 1,2 millió forinttal nőtt az átlagár. Az év folyamán az áralakulásban bekövetkezett fordulat dacára az éves szinten számított átlagár a községekben is meghaladja kissé a megelőző évit, 0,3 millió forinttal.

Az eladott használt lakások 53%-a családi házban volt, a többlakásos piac részesedése tovább csökkent, elsősorban a nem-panel épületek körében, a tavalyi 32%-os arány 3 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól. A panellakások aránya lényegében nem változott, 15% körülire becsülhető.

Az egyes lakástípusoknál az éves, vagyis 2018-hoz hasonlított árváltozás – a létrejött adásvételi tranzakciók alapján – továbbra is a paneleknél a legnagyobb, vidéken és a fővárosban egyaránt 22%-kal lettek drágábbak 2018 óta a panellakások. A nem-panel társasházi ingatlanok 13, a családi házak átlagosan 3,7%-kal drágábban keltek el 2019 első kilenc hónapja alatt.