Balatonfüred öt ingatlan-területet akar átvenni Csopaktól – a Kerekedi öblöt is érinti

Civilek ugyan kérték, hogy vegyék le a napirendről a téma tárgyalását, de Balatonfüred képviselő-testülete csütörtöki ülésén arról döntött, hogy átvesz a határos Csopaktól két zártkerti és három külterületi ingatlant. Az ügyletre, ami a civilek szerint érinti a Kerekedi-öböl egy részét is, még a csopaki testületnek is áldását kell adnia.

 

Az előterjesztésből annyi tudható, hogy Balatonfüred és Csopak önkormányzata előzetes tárgyalásokat folytatott a Csopak közigazgatási területén található ingatlanokról. (Ezek ingyenes átadását hamarosan az átadó település képviselő-testülete is tárgyalni fogja.)

Az előterjesztés szerint a Balatonfüredhez kapcsolódó két, összesen 1605 négyzetméternyi zártkerti ingatlant közúttá kívánják átminősíteni, amihez további csopaki zártkerti ingatlanok kisajátítása szükséges. Ezek költségeit Balatonfüred állná.

A három, összesen 7 ezer négyzetméternyi külterületi ingatlant Balatonfüred nem tulajdon átruházással, hanem közigazgatási határ módosításával szerezné meg.

Az ügylet a hirbalaton.hu-hoz forduló civilek szerint érinti az elmúlt hetekben a hatóságok által leállított beépítési tervek miatt fókuszba kerülő Kerekedi-öblöt. Több csopaki sérelmezi, hogy nem kaptak a tervekről és azok céljairól előzetes tájékoztatást.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja az alábbi levelet küldte el Balatonfüred vezetésének a képviselő-testületi ülés előtt, amivel azonban nem tudták elérni, hogy levegyék a napirendről az ügyet.

„Tisztelt Polgármester úr, Tisztelt Balatonfüredi Önkormányzati Képviselő-testület!

Néhány csopaki lakos – köztük egyesületünk helyi csoportja – a mai napon értesült arról, hogy ma határozatot hoznak jelentős nagyságú csopaki területek elcsatolásáról. Megdöbbenve és kétségbeesve állunk a tervezett döntés előtt.
Bármi is a terület-elcsatolás célja, álláspontunk szerint erről nem lehet a csopakiak feje fölött dönteni, ráadásul úgy, hogy a csopakiak nem is tudnak róla.
Kérjük, vegyék le a napirendről a “Csopaki ingatlanok átadása” című előterjesztést.”