Balatonfüred idegenforgalmában meghatározóak az ápolt parkok (veol.hu)

A parkfenntartást a város turisztikai kínálatának meghatározó elemeként kezeljük. Ehhez nagy odafigyelésre, és dolgozóink áldozatkész, szorgalmas munkájára van szükség, télen-nyáron, fogalmazott egyebek mellett Somogyi László, a száz dolgozóval működő Probio Zrt. vezérigazgatója.

A Covid-19 okozta helyzet társaságunknál is számos problémát, nehézséget okozott, a tavalyi különleges év volt. Munkánkat kollégáimnak köszönhetően elvégeztük, a nyári szezonban jelentős idegenforgalmi „terhelés” mellett kellett feladatainkat ellátni, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint itt regisztrálták 2020-ban Magyarországon a legtöbb kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakát, mely meghatározta a mi munkánkat is

– fogalmazott a veol.hu-nak Somogyi László. A Probio Zrt vezérigazgatója kifejtette: a városi rendezvények visszafogottabbak voltak, de például a strandokon, sokkal több feladat adódott a vírus miatt, melyeken a fertőtlenítés és a takarítás folyamatos volt. A fertőtlenítést ők végezték el a városban is, például a buszmegállókban.

Kifejtette: a város fejlődése, turizmusban betöltött szerepe unikális. Büszke arra, hogy ehhez a feladathoz felnőttek, a Probio munkája is hozzájárul a sikerhez. A parkfenntartás, a strandok, a közterületek állapota kedvező visszajelzéseket kap úgy, hogy a társaság évről-évre takarékosan működik, a költségek megfelelő szinten tartása kiemelt figyelmet kap. Nagyon nehéz a nyár, és a szezonon kívüli időszak feladatainak a kezelése. A város dinamikus fejlődése, az új létesítmények, a rendezvények évről-évre többletfeladatot adnak, a változásokhoz való gyors alkalmazkodás nagyon komoly kihívást jelent. Építik egyebek mellett a játszótereket, új parkokat alakítanak ki, és gondoskodnak valamennyi karbantartásáról, gondozásáról.

A vezérigazgató szerint a parkfenntartást a város turisztikai kínálatának meghatározó elemeként kell kezelni. Ehhez nagy odafigyelésre, és a dolgozóik áldozatkész, szorgalmas munkájára van szükség, télen-nyáron. A minőséghez alapvető a kiváló termékek, növények, technológiák alkalmazása is. A tulajdonos önkormányzat nagyon sok pénzt fordít újabb és újabb parkfelületek, közterületek minőségi kialakítására, a fásításra. A szakemberhiány viszont folyamatosan gondot jelent az életünkben. A magas színvonalhoz a gépesítés, a hatékony eszközfejlesztés is szükséges évről-évre, így próbálunk minél több elektromos eszközt alkalmazni. Az itt lakók munkájára is nagy szükség van az ingatlanok környezetében, a közterületeken, hogy a város megjelenése ilyen legyen.

Végül elmondta: az idei feladat a tavalyi vírusos év után a város „normál” ellátásának biztosítása. A zárások miatt bevételeik csökkentek, a gazdasági nehézségeket, illetve ezek utóhatását le kell küzdeni, kezelni kell. Az Aszófői útra történő költözés is sok feladatot ad, és dolgoznak több városi projekt előkészítésében, végrehajtásában. A szezon sikere az időjárástól is függ, és továbbra is nagyon fontos a strandok, a parkolók üzemeltetése, a parkfenntartás, a hulladékszállítás, az önkormányzati utak folyamatos ellenőrzése. A strandokon a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével idén is lesznek jelentős fejlesztések. Társaságuknak több városi beruházásnál a zöldterület-fejlesztést is meg kell oldani, ami a fenntartási munkák mellett komoly kihívást jelent.