Te is eteted a hattyúkat? Ilyen szenvedésre ítéled őket – megdöbbentő felvételek (likebalaton.hu)

Videón mutatja meg a likebalaton.hu, milyen, amikor a kenyérdarabkák szó szerint a hattyúk torkán akadnak. A képen látható állat kis híján megfulladt, kézzel kellett a nyelve alól kiszedni a betokosodott, lenyelhetetlen falatokat. Veszélyes a hattyúkat kenyérrel etetni! – figyelmeztetnek a szakemberek.

 

A keszthelyi mólón figyeltek fel egy tokás hattyúra, aki úgy nézett ki, mint akinek a torkán akadt egy nagyobb falat. Kiderült, hogy valójában ételmaradék van lerakódva a madár nyelve alatt, egy-két hónap kenyérrel való etetés után nézett ki így a szerencsétlen állat.

Látod a kidudorodást a csőre alatt? (Fotó: Mészáros Annarózsa)

 

Nem hiszed el, mit szedett ki a hattyú csőre alól Rigó Gábor, a Festetics-kastély Madárparkjának vezetője. Gábornál jó kezekben volt a madár, hihetetlenül gyorsan szabadította meg a hattyút a lerakódott ételmaradékoktól.

– Fű, sár, kenyér és kürtöskalács keveréke volt a hattyú csőre alatt, most jól látjuk, hogy a madarak kenyérrel való etetésével mekkora problémát tudunk okozni! – mondja a szakember.

Megnyúlt a hattyú nyakán a bőr, tokája lett, ezzel az a baj, hogy ezután már könnyebben visszarakódik a kenyér. Betapad a nyelve alá, és mivel a kenyér ragacsos, mindig rátevődik valami. Most egy dió nagyságú gumót szedtünk ki a madár csőre alól.

Miből lesz a probléma?

A probléma az, hogy az ilyen gumó egy idő után megkövesedik, belenő a hattyú nyelvének a tövébe, és a csőrét nem tudja majd becsukni. Így nem tud legelni, a vízből is csak a lebegő növényeket tudja megenni, hiszen nem tudja összecsípni a csőrét; nem csukódik be a szája, alulról feszíti a gumó. Amikor ez a gumó zavarja a hattyút, az a saját nyakát kezdi el kikaparni, megsebesíteni, hogy valahogy kívülről kipiszkálja a lerakódást, de ez nem megy neki, csak tovább sérül a madár.

A hattyúknak és a vízimadaraknak nincs szükségük kenyérre, a szükséges szénhidrátot megtalálják a természetben. Emlékszel a kürtös kaláccsal etetett keszthelyi szénhidrátfüggő hattyúra?

Ha szeretnéd megetetni a hattyúkat, dobj nekik egy marék füvet, azt is imádják, és ezzel nem betegíted meg őket! Itt a bizonyíték, hogy szeretik a füvet is hattyúk.

Nézd meg a hattyú megmentése során a likebalaton.hu által készített további képeket.