BalatonFondo – Amatőr kerékpárverseny több mint 1300 indulóval (MTI)

Több mint 1300 indulóval rendezték meg hétfőn a BalatonFondo elnevezésű amatőr kerékpárversenyt. A kétnapos esemény díszvendége Valter Attila, a jelenleg legelőkelőbb helyen jegyzett magyar országúti kerékpáros volt.

 

Az első számú országúti kerékpáros csapatnak számító Jumbo-Visma versenyzője a szervezők közlése szerint aktívan részt vett a programokban, a dedikálás és közönségtalálkozó mellett a rajtoltatásban és díjkiosztókban is közreműködött.

A tíz nemzetből érkezett kerékpárosok kis forgalmú utakon kalandoztak, a GranFondo keretein belül 126, a MedioFondón pedig 60 kilométert tettek meg, Magyarországon egyedülálló módon végig lezárt, biztosított utakon tekerve.

Az útvonal az ország egyik legszebb tájegységén, a Balaton-felvidéken vezetett keresztül, Tapolca, Nagyvázsony és számos település érintésével, a Tanúhegyek mellett elhaladva érkeztek vissza a versenyzők Balatonfüredre.

A BalatonFondo azon túl, hogy útvonalával a tavalyi Giro d’Italia Nagy Rajtnak állított emléket, egyben egy Olaszországban, Németországban és Ausztriában népszerű, Magyarországon eddig ismeretlen versenytípust, az úgynevezett GranFondót szeretné meghonosítani Magyarországon. Különösen sok külföldi versenyzőt vonzva az egész Balaton-felvidék bemutatására alkalmas ez a típusú verseny, amely sokezer vendégéjszakát a térségbe hozva jelentős segítséget nyújtott az idei balatoni idegenforgalmi szezon korábbi kezdéséhez, így az egész térség turizmusára jelentős pozitív hatást gyakorolt.

Az elmúlt évtized legnagyobb létszámú magyarországi országúti kerékpáros versenyén a MedioFondo győztese Vock András lett, aki Simon Pétert és Erdős Dánielt előzte meg, míg a GranFondón Balogh Zsombor haladt át elsőként a célvonalon nagy sprintben Bozsik Bence és Apró Csaba előtt.