Május 25-ig lehet licitálni a balatonberényi gyermeküdülőre (nyugat.hu)

A vagyontörvény megóvja a gyermeküdülőket attól, hogy magánkézbe kerüljenek? – feszegeti a kérdést a nyugat.hu egy korábbi államtitkári ígéretre reagálva, az árverezésre bocsátott balatonberényi gyermeküdülő kapcsán. Május 10-én jelent meg hirdetmény a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverési oldalán. A kikiáltási ár 528 millió forint, licitálni május 25-ig 21 óráig lehet.

A nyugat.hu az előzményekről ezt írja: a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2012. január 1-ével vette el az állam a Vas megyei önkormányzattól, annak egész intézményhálózatával együtt.

Két hónappal az államosítás után, 2012. március elején Szombathely jelenlegi polgármestere, Nemény András, aki akkor országgyűlési képviselő volt, kérdést tett fel a parlamentben a gyermeküdülő sorsáról.

Emlékeztetett rá, azzal indokolták a lépést, hogy az állam majd jó gazda lesz, de látszik, hogy ez nem így van – mondta. Hozzátette, a Vas megyeiek összefogásából, munkájából épült az üdülő, ahol az állami gondozottak és a fogyatékkal élők ingyen nyaralhattak.

Feltette a kérdést, mi lesz a sorsa a gyermeküdülőnek, és javasolta, hogy az ingatlant kapja meg Szombathely, az önkormányzat újra a gyerekek nyaraltatására fogja használni.

Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt mondta, senkinek sem kell félnie a tulajdonosváltás miatt. Kijelentette, az Erzsébet-program keretében ugyanúgy tudnak nyaralni a gyerekek, mint korábban. Azt is mondta, hogy eddig a pusztulás, a bezárás, az áron aluli értékesítés jellemezte az ilyen üdülőket, mert az új vagyontörvény megóvja ezeket az üdülőket attól, hogy magánkézbe kerüljenek.

Ehhez képest a balatonberényi gyermeküdülő összesen három évig, 2012-2015-ig működött üdülőként az Erzsébet-programban. 2016-ban már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között.

Az üdülő öt évig kihasználatlanul állt, május 10-én hirdették meg árverésre. Az üdülő volt strandja nem szerepel az ajánlatban, az árverés meghirdetése után két nappal összesen fél órát kaptak az érdeklődők, hogy megnézzék az ingatlant, a pályázónak 131 millió 940 ezer forint árverési biztosítékot kell letennie a licitálás előtt.

A kikiáltási ár 528 millió forint, a licitlépcső egymillió forint.

Így már biztos, hogy a Vas megyei gyerekek számára elveszik a berényi üdülési lehetőség, hiába tervezte a jelenlegi szombathelyi városvezetés, hogy visszaszerzi az ingatlant az államtól – írja a nyugat.hu.