Balaton télen, nyáron (Demokrata)

Az idegenforgalmi szektor egyik fő hazai zászlóshajója a Balaton. A régió szakemberei egyre több eredményt tudnak felmutatni abban, hogy több évszakos úti céllá fejlesszék a Balaton vidékét. A kormányintézkedéseknek, a pályázati lehetőségeknek, szálláshely-fejlesztéseknek, a helyi civil és szakmai szervezetek munkájának, a régiós összefogásnak, a komplex, minőségi szolgáltatásoknak és az éves nyitva tartásnak tulajdonítják a szakemberek, hogy az elmúlt években a nyári fürdőzésen kívül is egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált a tó.

Egész évben vezetünk élménytúrákat, amelyek során az érdeklődők vezetővel barangolhatják be többek között a Tapolcai-medence tanúhegyeit, a Badacsony-tanösvényt vagy éppen a szigligeti várat, de sokan jelentkeznek madárfigyelő sétákra is – mondta el a Demokratának Tasner Mónika badacsonyi turisztikai desztinációmenedzsment-vezető A legnépszerűbbek a környező hegyekre szervezett holdfénytúráink – tette hozzá.  A programokon a vidék legendáiból, geológiai, botanikai és kultúrtörténeti tudnivalóiból is ízelítőt kapnak vendégeink. Egész évben kedveltek a gasztronómiai események is, a Badacsonyi Borbarangolásokon például egyesület éttermei és borászai mutatkoznak be szombatonként ősztől tavaszig egy-egy borvacsorán. Örömükre szolgál, hogy a pincészetek, kulturális intézmények, vendéglátóhelyek zöme ma már egész évben nyitva tart, a szálláshelyek pedig minden hétvégén nagy kihasználtsággal üzemelnek.

Tasner Mónika arról is beszél, hogy a régióban számos olyan törzsvendég van, aki a zajosabb nyári szezon után ősszel vagy akár kora tavasszal is visszatér egy-egy hosszú hétvégére. Vendégeik 75 százaléka belföldről érkezik.

Árvai Gábor geológiai túravezető arról beszélt, hogy a túrázók szinte minden alkalommal rácsodálkoznak, hogy mennyi gyönyörűséget rejt a badacsonyi táj. Az emberek igénylik a természetjárással összekötött tudományos ismeretterjesztő programokat, amelyek során igyekszik naprakészen, a legújabb kutatások eredményeivel kiegészíteni a már meglevő ismereteket. Mivel pedig az időjárás egyre inkább lehetővé teszi, idén elindítjuk a téli túrákat is – fogalmazott.

Mintegy harminc kilométerrel arrébb, a Keleti-medencében a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület öt kistelepülés – Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas és Paloznak – idegenforgalmát szervezi. A kiemelt partnereik között nyilvántartott Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet és Étterem társtulajdonosa úgy fogalmaz, hogy ezen a vidéken az embereket a borkultúra köti össze, amit fesztiválokkal, bortúrákkal, gasztronómiai bemutatókkal és borversenyekkel népszerűsítenek. A Söptei család sokat tud a szőlőművelésről, hiszen a fiatal borász ükapja által felhalmozott szaktudás a XIX. század közepétől generációról generációra száll a famíliában. 1997-ben újraalapított és modernizált gazdaságukban testvére, Róbert felel a gasztronómiáért, míg Zsolt borászként igyekszik továbbörökíteni a családi tradíciót.  Söptei Zsolt a Demokratának elmondta: A régióban jelen levő szolgáltatók is ajánlják egymás kínálatát az idelátogatóknak, ellentétben a rendszerváltás előtti gyakorlattal. Az egész éves balatoni turizmus érdekében hozták létre a három megyét és hat borvidéket összefogó Balaton Kör érdekvédelmi szervezetet, amelynek tagjai minőségi vendéglátást képviselő, egész évben nyitva tartó szolgáltatók.  Söptei Zsolt azt is hangsúlyozza, a siker kulcsa abban is rejlik, hogy folyamatosan figyelik a gyakran változó piaci igényeket, és igyekeznek gyorsan reagálni ezekre a minőségi elvárásokra.

A dli-parton is nyitott kapukkal várják télen is az érdeklődőket. Futó Zsófia Balatonföldvár kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a Demokratát , hogy az uniós pályázatból megálmodott közel 500 millió forintos beruházás a város akkori történetének egyik legtekintélyesebb projektje volt. Az akadálymentes, hajó alakú, különleges épület árbóca a kilátótorony része, ahova évente mintegy 40 ezer érdeklődő látogat el, minden korosztályból. Egész évben nyitva tartunk, és bár Európa számos országából érkeznek hozzánk vendégek, a turisták többsége belföldi. Együttműködünk a környező szállodákkal és szolgáltatókkal, partnerünk a Balatoni Hajózási Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is. Az együttműködésnek köszönhetően rá tudunk kapcsolódni a régiós és a földvári programokra is – fogalmazott.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a Balatont egységesen és több évszakos úti célként kell kezelni. Sokan egyenesen úgy vélik, hogy a jövőben főként olyan beruházásokat célszerű támogatni a régióban, amelyek az egész éves turizmus fejlesztését szolgálják – áll a Demokrata összeállításában.