Balaton-part: kiderült, kinek adta el az állam félmilliárdért a balatonberényi gyermeküdülőt (privatbankar.hu)

Sorra adja el az állam a Balaton-parti ingatlanokat befektetőknek. Most a balatonberényi gyermeküdülőnek lett új tulajdonosa, a szálak Debrecenbe és Liechtensteinbe vezetnek – írja a privatbankar.hu.

 

Még június közepén derült ki, hogy sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol 527 millió forintért vitte el egy licitáló az állami tulajdonban lévő balatonberényi gyermeküdülőt. Eddig nem lehetett tudni, hogy ki a vevő, de az MNV most a hírportál kérdésére elárulta, hogy kit rejt az ismeretlen licitáló.

A Balatonberény, Hétvezér u. 8. szám alatt található, ,,kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlan 1/1 tulajdoni hányada és az ingatlan működtetéshez szükséges ingóságok esetében 2021.augusztus hó 2. napján adásvételi szerződés került megkötésre az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alappal. A Vevő 2021. szeptember hó 2. napján birtokba vette az ingatlant és az ingatlan működtetéshez szükséges ingóságokat

– közölte az állami vagyonkezelő.

nyugat.hu írta meg, hogy a balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is. A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő. Most pedig eladták félmilliárd forintért.

A vevő pedig az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap, amely a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik.

A tulajdonosok a fordulónapon kizárólag külföldi illetőségű személyek – olvasható a Divinus Zrt. tavalyi beszámolójában.

Nyilvános adatokból még annyit lehet tudni, hogy a tulajdonos a liechtensteini Bethesda Establishment, de 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos üzletember érdekeltsége volt, aki most is tagja a cég felügyelő bizottságának – írja a privatbankar.hu.