Balaton Kupa 2016 végeredmény

A Nagymágus Európa 30-as, illetve a Hunger nevű Dolphin lettek az idei Balaton kupa győztesei. A Magyar Vitorlás Szövetség hét verseny eredményei alapján állította fel a rangsort.

Idén a sorozatba számított versenyek: az Évadnyitó, a Pünkösdi Regatta első futama, a Mihálkovits Emlékverseny futamai, az Izsák Szabolcs Emlékverseny, a Kékszalag, a TECON Kupa és a Beszédes József Emlékverseny tette ki a nyolc értékelt eredményt.

A Balaton Kupa története

A hatvanas évek közepén született a gondolat egy összetett nagyhajós vándordíj létrehozására, amely több balatoni túraverseny eredményét összesítve ösztönözné a vitorlázókat arra, hogy minél több eseményen rajthoz álljanak – áll a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

A túrahajók számának gyarapodása miatt pár éve már két kategóriát számolt a szövetség a Balaton Kupában. Az első csoportba a klasszikus hajók tartoznak, míg a másodikba (Balaton Kupa II.) minden egyéb vitorlás.

Az első Balaton Kupát 1967-ben rendezték. Általában az szezon hét-tíz távolsági versenye alkotja a sorozatot. Tíz futam esetén a nyolc legjobb számít bele az összetett eredménybe, vagyis annak van esélye jó helyezést elérni, aki mindegyik Balaton Kupa futamon részt vesz. A versenyeken megszerezhető pontszám függ attól, hogy hányan neveztek az adott regattára.

A Balaton Kupa I. győztese az utóbbi két évtizedben  leggyakrabban az Európa 30-as osztály valamelyik hajója szokott lenni. Ők rendszeresen nagy létszámban vesznek részt a sorozat versenyein, így a győztes jó pontszámot gyűjthet. Sok Balaton Kupa sorozatot nyert az Ábránd (Dr. Dulin Jenő), és az utóbbi években a Nagymágus (Takácsy Géza). 2015-ben a Balaton Kupa győztesei a Nagymágus illetve a Paquita nevű hajók voltak.

 2016-os eredménylista a www.hunsail.hu oldalon érhető el.

(13:00)