A BFT javaslatára módosítják a Vidékfejlesztési Program kiírásait

Esélyegyenlőséget biztosító módosítás várható a Vidékfejlesztési Program kiírásaiban, miután a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a Miniszterelnökséghez fordult jelezve, hogy anomáliák jelentkeznek a támogatásokhoz való hozzáférésben a program több pályázatánál is.

 

A Vidékfejlesztési Program keretében az eddig kiírt pályázatok a 290/2014 (XI.21.) kormányrendelet alapján határozzák meg a pályázó által elérhető maximális támogatási intenzitást, pályázati pontszámokat. A rendelet értelmében a legfejlettebb járásoknak kevesebb esélyük van támogatások elnyerésére, pedig sok esetben a járás kedvező besorolása néhány fejlettebb településnek köszönhető, és a járás elmaradottabb települései ezért hátrányba kerülnek a támogatások odaítélésekor.

Az ebből fakadó probléma rendezésére született meg a 105/2015. (IV. 23.) számú kormányrendelet, esélyegyenlőséget teremtve a támogatásokhoz való hozzáférésben települési szinten, azonban ezt a szabályozást a Vidékfejlesztési Program több pályázata nem veszi figyelembe.

A BFT levélben fordult emiatt a Miniszterelnökség három helyettes államtitkárához, felhívva a figyelmet az anomáliákra, és megoldást javasolva. Jelezte azt is, hogy az Irányító Hatóság eddig rendre elutasította az észrevételeit azzal az indokkal, hogy a Vidékfejlesztési Program jelenleg nem tartalmazza a 105/2015. (IV. 23.) kormányrendelet meghivatkozását. „Ennek kihagyása ellentétes a kormányzat és a vidékfejlesztés céljaival, továbbá jelentősen rontja a gazdasági-társadalmi szempontból hátrányos helyzetű, jellemzően vidékies települések pályázati esélyeit” – érvelt a BFT.

Az Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságtól, név szerint Kis Miklós Zsolt államtitkártól a napokban érkezett válasz szerint megvizsgálták a felvetést, és kezdeményezni fogják a Vidékfejlesztési Program módosítását. Ehhez az Európai Bizottság jóváhagyását is meg kell kérni, amely folyamatban van. A jövőben a pályázatoknál a tartalmi értékelési szempontokat a 105/2015. (IV.23.) számú kormányrendeletnek megfelelően fogják meghatározni.

(13:38)