Balassa: „Így álom marad, hogy a Balaton kulturált horgásztóvá váljon!”

Elengedhetetlen lenne a vadak búvóhelyéül szolgáló balatoni nád téli vágása, amit azonban nem lehet hatékonyan végezni a számtalan illegális horgászbejáró és csónakkikötő miatt – nyilatkozta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak. Hozzátette: a csónakoknak az új vonatkozó jogszabály szerint sem lesz elég legális kikötési lehetőségük, „így álom marad, hogy a Balaton kulturált horgásztóvá váljon!”

Balassa Balázs (aki Szigliget polgármestere is egyben) elmondta, az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) egyeztetései során többször is szóba került, mennyire fontos lenne a nád téli vágása, nem csak annak megújulása, vagy vízminőség védelmi okokból.

– Felbecsülhetetlen számú vad, főleg vaddisznó tartózkodik a nádasokban, van amelyik állandóan. Hosszú távon csak úgy lehet hathatós eredményeket elérni, ha megtörténik a náddal borított területek letisztítása, nádasok levágása a Balatonnál – fogalmazott. (A Balaton körüli vad-probléma miatt már többször is az agrártárcához forduló BSZ korábban vadvédelmi szolgálat felállítását is javasolta. A legutóbbi, témában folytatott egyeztetésen az Országos Magyar Vadász Kamara magára vállalta egy egész országra kiterjedő megoldási javaslat elkészítését – mint arról a hirbalaton.hu korábban hírt adott.)

A BSZ elnöke szerint ameddig az illegális horgászbejárókat, csónakkikötőket nem számolják fel, a hatékony nádaratás szinte kivitelezhetetlen.

– Sajnos a Balaton-törvény helyébe lépő új területrendezési törvény sem teszi lehetővé, hogy az igényeknek megfelelő számú legális csónakkikötő épülhessen, ami komoly problémákat vet fel. A jogszabályoknak megfelelően esetlegesen felszámolásra kerülő illegális kikötőkben tárolt csónakok számára a Balatonnál nem tudunk kikötési lehetőséget biztosítani – mondta Balassa Balázs.