Hétfőn kezdődik Szigliget belterületén a vaddisznó-ritkítás

Mint ismert, évek óta egyre nagyobb gond a Balatonnál a vadak belterületen való megjelenése. A Balatoni Szövetség (BSZ) újabb egyeztetéseket folytatott a belterületi vadgazdálkodásról. Egy egész országra kiterjedő megoldási javaslat elkészítését az Országos Magyar Vadász Kamara vállalta magára – számolt be Balassa Balázs, a BSZ elnöke a hirbalaton.hu-nak. Szigligeten hétfőn kezdődik a belterületi vaddisznó-ritkítás.

Balassa Balázs elmondta, a Balatonfüreden lezajlott egyeztetésen – melyen képviseltette magát a Veszprém megyei rendőrkapitányság, a kormányhivatal, a BRFK és az Országos Magyar Vadász Kamara is – a résztvevők megfogalmazták, hogy a megoldáshoz elengedhetetlen a területi vadász kamarák, a rendőrség és az önkormányzatok szoros együttműködése. A BSZ az egyeztetéseken részt kíván venni.

-Összességében megállapítható, hogy bár rövid időn belül új szabályozás nem készülhet a belterületi vadgazdálkodásról, mégis van mód a településeken belüli vadritkításra – mondta a BSZ elnöke. hozzátette, ezt támasztja alá az Agrárminisztérium is egy válaszlevele is, amely így fogalmaz: „A probléma helyi szinten jelenleg is kezelhető, ezért javasolom, a problémás területeken a szoros együttműködést az érintett vadászatra jogosultakkal, a szakmai szervezetekkel valamint a helyi önkormányzatokkal.”

Veszprém megyében már több önkormányzat kezdeményezte a belterületi fegyveres, illetve befogós vadritkítást. A rendőrkapitányságok segítőkésznek bizonyulnak: van ahol már kiadták, van ahol folyamatban van az engedélyek kiadása – Balassa Balázs beszámolója szerint.

 

Szigliget is lépett: márciusig tarthat a vaddisznók ritkítása

Szigliget belterületén december 10-én kezdődik a vaddisznók ritkítása! Meghatározott területeken, időpontban és napokon zajló vadászati tevékenység várhatóan márciusig fog tartani. A rendőrség az önkormányzatok és a vadgazdálkodók körültekintően jelölik ki belterületen a vadászható területeket annak érdekében, hogy ne történhessen semmilyen baleset. A lakosság értesítése az önkormányzatok részéről folyamatosan megtörténik! – közölte a BSZ elnöke, aki Szigliget polgármestere is egyben.

Balassa Balázs legutóbb októberben beszélt arról egy rendezvényen,, hogy „hihetetlenül nagy probléma lehet a Balatonnál a vadak túlszaporodásából”. Hangsúlyozta, hogy egy vaddisznó kocának 5-8 malaca is lehet, így az amúgy is túlszaporodott vadállomány még nagyobb gondokat okozhat a belterületeken a jövőben. Megemlítette, hogy sírokat, parkokat, öntözőberendezéseket túrnak fel, sőt akadt, ahol a kerti medencében is fürödtek az állatok.

A témában már többször is az agrártárcához forduló BSZ korábban vadvédelmi szolgálat felállítását is javasolta.