Badacsony: kevesebb a szőlő, a minőséggel nincs gond (veol.hu)

A gazdáktól beérkezett adatok feldolgozottsága még nem teljes, így a pontos mennyiségről nem tud beszámolni, az azonban egyértelműen látszik, hogy a kedvezőnek nem nevezhető időjárás következtében kevesebb a termés, mint az előző években – közölte Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a veol.hu-val.

 

Országos viszonylatban nagyjából harmincszázalékos a visszaesés, a badacsonyi borvidéken húsz százalékra tehető, de hangsúlyozom, még nincs 100 százalékos feldolgozottság a termésmennyiség tekintetében. Sajnos a nyári aszály, majd a szeptemberi esőzés egyáltalán nem kedvezett a szőlőnek általánosságban sem, talán még a korai fajták tolerálták jobban a szélsőséges időjárást. Sok tényezőtől függ a termés mennyisége és minősége, a napsütés, a hőmérséklet és a csapadék mellett az ültetvény elhelyezkedése, kora és persze a fajta is hozzáadódik a végeredményhez

– fogalmazott a hegyközségi tanács elnöke.

Hozzátette, a mennyiségi visszaesés nem befolyásolja a minőséget, és úgy tűnik, nagy problémák nincsenek, jó karakterű, aromájú mustok, borok erjednek a pincékben. Természetesen ezzel kapcsolatban is majd később, az erjedés teljes befejeződése után lehet végleges értékelést adni – írja a veol.hu.