Azok a 60-as, 70-es évek – Amikor a legjobb balatoni szabadstrandok születtek (Balatontipp.hu)

Hogyan alakultak ki a Balaton-part ma legforgalmasabb strandjai, sétányai? Győrffy Árpád, a Balatontipp.hu szerkesztője ötven-hatvan évvel ezelőtt készült rendkívüli légi felvételek, régi és mai fotók, korabeli tudósításokból gyűjtött információk segítségével mutaja be. Kiderül az is, hogy a legjobb balatoni strandok az 1960-as, 1970-es években születtek.

A Balaton legnagyobb szabadstrandját és sétányát, a négy kilométer hosszú siófoki Aranypartot a tó medrének feltöltésével alakították ki 1972 és 1982 között
(Fotó: Győrffy Árpád)

A Balaton történetében az 1960-1980 közötti időszak számít aranykornak, amikor “a Balaton mindenkié” jelszó jegyében a fő cél a tó közös használatának kiterjesztése, a köz javára történő használat megerősítése volt. Ekkor teremtették meg a napjainkban is meghatározó üdülési feltételeket, a szállodák, kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek jelentős része mellett a legjobb strandokat, parti sétányokat.

A Balatontipp.hu elsősorban azoknak a déli parti strandoknak a múltját, keletkezését vette górcső alá, amelyek többségét ma is ingyenesen lehet használni. Többek között Balatonboglár, Balatonföldvár, Zamárdi, Fonyód és Siófok parti szakaszának változását követi lépésről-lépésre, fotókkal is illusztrálva a cikk, ami ITT érhető el.