Az utókornak ültettek fát Sümegen (veol.hu)

A Sümegi Városi Könyvtár a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár 2019-ben elindított, Ültess fát, olvass alatta könyvet! elnevezésű akciójához csatlakozva, a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesülettel karöltve ültette el a művelődési központ udvarán a könyvtár fáját.

Az ünnepségen a bibliotéka dolgozója, Császár Klára elmondta: a program célja, hogy a könyvtárak felhívják a figyelmet a klímaváltozásra, a környezettudatosságra, és ehhez kapcsolódó programokkal népszerűsítsék az olvasást. A Sümegi Városi Könyvtár egy vadgesztenyefa-csemetét ültetett el. Az eseményen Németh István Péter költő előadta az ez alkalomra írt versét – tudósít a veol.hu.

 A fáról Szabó János kertészmérnök elmondta, hogy a Balkánon őshonos gesztenyefaféléket a törökök hozták magukkal a városba és telepítették meg itt.

“Szemmel láthatóan jól érzik magukat, köszönhetően a klímának és a talajviszonyoknak. Az alginites, jó víztartó képességű, tápanyagban gazdag talajon monumentálissá nőnek, megjelenésük éppen úgy a városhoz tartozik már, mint a vár vagy a barokk belváros. Tavasszal szép látvány a virágzásuk, jó minőségű gesztenyemézet termelnek belőle a méhek. A méz élettani hatása kiváló, akárcsak a fa terméséé, amely ugyan emberi fogyasztásra alkalmatlan, de érrendszeri megbetegedésekre kiváló. A termésből a gyerekek figurákat készítenek, tehát minden korosztály örül a gesztenyefának. Ültessünk fát, hogy az utókornak is megmaradjon”

– fogalmazott ünnepi beszédében a kertészmérnök.

A vadgesztenye és más ősszel gyűjthető gyógyító növények hatásairól Gödri Gáborné természetgyógyász informálta a jelenlévőket a Gyógynövények kincsestára elnevezésű gyógynövényismereti program keretében. A fitoterapeuta bemutatóján a résztvevők megismerhették az ősszel a környezetükben is begyűjthető, gyógyhatású növényeket, illetve azoknak az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásait. Megkóstolhatták az előadó által készített különleges szirupokat, valamint az ősszel szedhető galagonyából és csipkebogyóból készített lekvárt, továbbá teakülönlegességeket.

Gödri Gáborné a még nagyanyáink által használt gyógyreceptek, házi gyógymódok, tartósítási technikák mára már a feledés homályába vesző ismereteit is kutatja, gyűjti és közkinccsé teszi. Szeretné, ha minél többen felfedeznék a természet nyújtotta kincseket, és megismernék, gyűjtenék, használnák azokat