Az összefogás menti meg a Balatont (vitorlazzitthon.hu)

Egyre több összefogáson alapuló kezdeményezés indult el a Balaton körül, melynek célja megmenteni hazánk legnagyobb tavának turisztikai szektorát. A koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben ugyanis a legtöbben igencsak nehéz helyzetbe kerültek, főként a térség kisebb vállalkozói. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület most indult kampányában arra buzdít mindenkit, hogy ne mondja le a lefoglalt szállását, hanem módosítsa a dátumot. A #nemondleaszállásod kezdeményezés mellett széleskörű összefogást szerveznek a helyi termelők, vendéglősök, szállásadók körében is.

Ahogy telik az idő, egyre nehezebb a helyzet. Nem árulok zsákbamacskát ha azt mondom, hogy nálunk a nyár a kiemelten fontos időszak. Ezen belül is a július – augusztus hónapokra koncentrálódik a vendégforgalom. Ott gyakorlatilag a térségünkben található szálláshelyek 100% kapacitáson működnek, legyen ez szálloda, kemping vagy kisebb magánszálláshely. Azt tapasztaljuk, hogy ahogy egyre bizonytalanabb, hogy mikor enyhülnek a korlátozások és lehet szabadabban és biztonságosan utazni egyre inkább tolódik az emberek utazási lehetősége – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere.

Pataki Júlia kifejtette: a most indított #nemondleaszállásod kezdeményezés mindenképpen segíthet a most kialakult helyzeten. Szerinte akár a SZÉP Kártyákon lévő összegeket, amelyeket másra nem tud fordítani a vendék, viszont a szálláshelyeknek hatalmas segítséget nyújthatnak ha előlegként későbbi foglalásba betudhatóvá teszik és a szálláshely rendelkezésére bocsátják. Hozzátette: a szálláshelyek, vendéglátóhelyek legnagyobb részének nincs 1-3 hónapnál több tartaléka.

Beszélt arról is, hogy volt aki enyhített már a lemondási feltételeken is, 100%-ban felajánlja mindenki a vendégnek az átfoglalást. Rugalmasak az időpontokat illetően. Van olyan, ahol két éven belül bármikor leutazható az előleg. Van olyan szállásadó, aki azért, hogy a bizalmat fenntartsa a vendégek felé változtatott a lemondásokkal kapcsolatos szabályzatán és mindenkinek visszaadja a pénzt, aki ezt kéri. A szakember szerint ezek fontos kezdeményezések, hogy az emberek érezzék: a szállásadókban meg lehet bízni, így foglalhatnak későbbi időpontban is anélkül, hogy elvesszen a pénzük.

Pataki Júlia kitért arra is, hogy több helyen bezártak a piacok, valamint az éttermek felé a beszállítási lehetőség is korlátozódott. Szeretnének éppen emiatt mások mellett a helyi kistermelőkre is kidolgozni olyan programokat, kampányokat, amelyekkel segíthetik őket, illetve az emberekben lévő segítő szándékot erősíthetik.

A teljes interjú a www.vitolazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.