Az évtized végéig várni kell a második balatoni kompjáratra

Az évtized vége előtt várhatóan nem indulhat el a régóta tervezett Fonyód-Badacsony kompjárat a Balatonon. A mintegy 6 milliárd forintos beruházás megvalósulását jelenleg a forráshiány nehezíti.

Lassan két évtizede annak, hogy először felmerült a második balatoni kompjárat beindítsának ötlete. Az első elképzelésekben még Balatonboglár és Révfülöp között közlekedő vízijárművek szerepeltek, ám sok-sok egyeztetés után végül Fonyódra és Badacsonyra esett a választás.

Hiába készültek el azonban a tervek, egyelőre nincs pénz a kivitelezésre. A közelmúltban bejelentett hír, miszerint mintegy 300 milliárd forintos fejlesztési forrás érkezik a régióba, sokakban ismét felébresztette a reményeket. Ma még azonban nem tudni, hogy abból a keretből, vagy más uniós forrásból valósulhat meg az újabb balatoni álom. Ám, ha lesz is pénz, valamint a környezetért aggódó helyieket is sikerül meggyőzni a beruházás létjogosultságáról, akkor is hosszú időbe telik, amíg a tervekből valóság lesz. A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Kollár József szerint a szükséges feladatok nagyságrendjét ismerve 2019-2020 előtt nem indulhat el a kompjárat Badacsony és Fonyód között.

(c)