Az Év Balatoni Gazdasági Épülete egy pécselyi ingatlan

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit. A három kategóriában meghirdetett versenyen az Év Balatoni Gazdasági Épülete a pécselyi Balogh Pincészet lett. (A többi díjazottról itt érhető el infromáció.)

Az Év Balatoni Gazdasági Épülete Pécselyen (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Molnár Árpádnak, a Somogy Megyei Építész Kamara delegáltjának sorait felolvasva így indokolták a zsűri döntését:

Az „Év Balatoni Háza” pályázat gazdasági épület kategóriában nevezett borászati üzem a környezettudatos építés kiváló példája.
A tervező és az építtető baráti kapcsolata az egész létesítmény minden részletén megmutatkozik. A közös gondolkodás eredménye a pécselyi modern gazdaság. Nem volt egyszerű feladat egy nagy hagyományokkal és sajátos arculattal rendelkező település területére megálmodni egy, a lakó funkcióktól jelentősen eltérő rendeltetésű épületegyüttest. A bel-, és külterület határán lévő telekre kellett olyan házat tervezni, amely szerényen illeszkedik az utcasorba, mögötte pedig az üzemi épületek sem nyomják agyon környezetüket. Egyik legnagyobb erénye a nyertes pályaműnek a kiváló telepítés, a sikeres beépítés.

Az építési telek hátsó harmadában került megépítésre a feldolgozó üzem, amely egyszerű és nagyvonalú, az abban alkalmazott technológia a legmodernebb és minden szempontból nagyon gazdaságos. Erre a szárnyra merőlegesen épült a palackozó, valamint a palackos bor tároló raktár, hasonló architektúrával.

Az üzemi rész és az utca között valósult meg az utcaképbe nagyszerűen illeszkedő kereskedelmi épületrész, amelyet üvegtető köt össze a gazdasági egységgel. Alatta lépcső vezet ez utóbbi galériájára, ahol iroda és szociális helyiségek találhatók. A földszinten lehetőség van borkóstolásra, kisebb rendezvények megtartására. Itt folyik a kiskereskedelmi értékesítés is. Ez a kétszintes belső tér a létesítmény ékköve. Arányos, szépen kitalált tér.

Az anyaghasználat nagyszerű, minden minőségi kivitelben készült. E helyiséget üvegfal választja el az előtte található nyitott terasztól, amely így szinte teljesen egybenyitható a belsővel, tavasztól őszig tekintélyes méretével nagyobb társaságot is fogadni lehet itt. Bár a tömeg és az arányok kitűnőek, az épületrész külső felületén és a teraszon alkalmazott anyagok és színek némileg megkérdőjelezhetőek. Lehet, hogy a mai divatnak való megfelelés helyett kicsit hagyományosabb eszközökkel még nagyszerűbb eredmény születhetett
volna.

A környezet védelme elsődleges szempont volt a tervező-építtető kollektívának. A kor minden természetes és technikai eszközét bevettették, hogy minél kisebb terhelés érje a környezetet. A helyi energiatermelésen, az alacsony energia fogyasztáson túl még az esővíz gyűjtéséről és újbóli felhasználásáról is gondoskodtak.

Összegzésként megállapítható, hogy méltán érdemelte ki a díjat e pályamű. Kiváló példa arra, hogy a Balaton régióban az épített és természetes környezettel tökéletes összhangban lévő termelőüzem is létesíthető.

Az Év Balatoni Gazdasági Épülete Pécselyen (Fotók: Balatoni Szövetség)