Kihirdették az Év Balatoni Háza díjpályázat nyerteseit

A balatonboglári kultúrházában hirdették ki 2022. március 17-én a lakóház, középület, üdülő/gazdasági épület kategóriákban tavaly meghirdetett Év Balatoni Háza 2021 verseny győzteseit. A frissen díjazott épületek Csopakon, Pécselyen és Balatonfenyvesen találhatóak – Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bíráló bizottság titkárának tájékoztatása szerint. A nyertesek összdíjazása bruttó egymillió forint volt, plusz tarthatnak egy-egy bemutatkozó rendezvényt az év során.

 

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2021.-ben negyedik alkalommal hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat lebonyolítását a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatta. A BKÜ területén épült, 2013. január 01. után használatba vett épületekkel lehetett 2021. december 31.-ig pályázni három kategóriában: az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete, az év balatoni üdülő/ gazdasági épülete.

Az egyik különdíjasnál, a balatonboglári kultúrházban tartották a díjátadót (Fotó: HírBalaton)

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamarától L. Miha Emőke, a Magyar Építőművészek Szövetségétől Földes László, a három érintett megye építész kamarájától Molnár Árpád (Somogy), Martonné Szilas Katalin (Veszprém), Lengl Zoltán (Zala), a NABE-tól Udvardy Boglárka és a Balatoni Szövetségtől Fabacsovics Zoltán képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes államtitkára volt.

A nyertesek

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. A kiírásra 13 pályamű érkezett be, ebből 6 lakóépület, 5 középület és 2 az üdülő/gazdasági épület kategóriában. A beérkezett pályázatokból elő-bírálat után a zsűri kiválasztott nyolcat, melyet a helyszínen is megtekintett. Ezt követően került sor a bíráló bizottság ülésére, amin az alábbi eredmények születtek:

A különdíjasok

A Balatoni Szövetség különdíját kapta: Balatonfüred, Lóczy-barlang Látogatóközpont (felelőstervező: Mezei László) /A Balaton-felvidéki Nemzeti Park újabb igényes látogató központot hozott létre, melyre az egyedi építészeti megoldások mellett az igényes anyaghasználat jellemző./

A Magyar Építész Kamara különdíját kapta: Balatonboglár, Kultúrház felújítása (Felelőstervező: Pór Péter) /Az 1939-ben, Kotsis Iván tervei alapján épített – eredetileg gimnáziumként használt – épület felújítása, bővítése tiszteletben tartva, de hozzátéve a mester eredeti építészeti világához./

A Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta: Hévíz, Carbona társasház (felelős tervező: Bánfalvi Koppány) /Hévíz főutcáján, a mellette levő szállodával közvetlen kapcsolatban levő harmonikusan tagolt, tiszta alaprajzi szerkesztésű, minőségi anyagokból épült épület, mely jól belesimul az utcaképbe./