Az esztendő végére elkészül a Göcseji Múzeum (zaol.hu)

Sajtóbejárást tartottak tegnap a Göcseji Múzeum felújítás alatt álló épületénél. A beruházás a tervek szerint még az idén befejeződik. Az épület rekonstrukciójában egyebek mellett a teljes homlokzat megújul. Kijavítják a tetőt, a nyílászárókat kicserélik, szigetelik a falakat, a gépészeti rendszer megújul. A belső tér észszerűsítésével átláthatóbb látogatói útvonalakat alakítanak ki, a modern intézménytől elvárható szolgáltatások (kávézó, ajándékbolt) is helyet kapnak – írja a zaol.hu.


Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a megyeszékhelyen zajlik a Mária Magdolna-templom felújítása is, és elkezdődött a volt Korona Szálló, az egykori KISZÖV-székház rekonstrukciójának tervezése. Hasonló a szándék a volt tiszti klubbal és a tervezik a Mérlegház újraépítését is. Ebben a sorban kiemelkedő helyet foglal el a Göcseji Múzeum 1890 óta álló épülete. A felújításra, a kiállítóterek fejlesztésére összesen 1,85 milliárd forintos támogatást nyert a város. Ebből 1,3 milliárd forint az Európai Unió által finanszírozott összeg, a többi a Modern Városok Programból érkezik.

Feladatunk az őseink által ránk hagyott értékek megóvása – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Hozzátette: az elmúlt éveket, Balaicz Zoltán polgármesteri ténykedését a folyamatos építkezések jellemzik a megyeszékhelyen. Arról is szólt, hogy a szélsőségessé váló időjárás az épületeket is jobban igénybe veszi, ezért szinte folyamatossá válnak majd a felújítások. Hozzátette, a vírushelyzet sem állította le a munkálatokat, ezért láthatunk építkezéseket szinte a város minden pontján.

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő szerencsésnek mondta magát, mert az általa képviselt körzetben számos régi épület újulhatott meg, amiért köszönet illeti a város vezetést.

A jelen korban zajló városfejlesztésre a megyeszékhely történetében nem volt példa – ezt dr. Kostyál László múzeumigazgató fogalmazta meg. Ennek része a múzeum felújítása, ami a tervek szerint az év második felére befejeződhet.

Ezt követően új várostörténeti állandó kiállítással, megyetörténeti tárlattal fogadják az érdeklődőket. Látogatható lesz Németh János állandó kiállítása, hamarosan Fekete György, a város díszpolgára emléke előtt is kiállítás tiszteleg, valamint újra megtekinthetők lesznek Kisfaludi Strobl Zsigmond művei.

A turizmus fejlesztését is szolgálja a beruházás, hiszen a kor igényeit kielégítő interaktív, innovatív kiállítások kapnak helyet az épületben. Ezzel a megyeszékhely elismert kulturális turisztikai attrakciója újul meg, mely a térség egyik kiemelkedő látnivalójaként szolgálja majd az ide látogatókat, valamint a zalaegerszegiek számára is új közösségi színteret biztosít.

Az 1890-ben átadott épületben egykoron takarékpénztár működött, majd a második világháború után a városi tanács kapott benne helyet. A Göcseji Múzeum 1970-ben költözött ide. Az épület átalakításra csak 1973–74-ben került sor, akkor új irodákat, raktárakat, restaurátor-műhelyeket, több nagy kiállítóteret alakítottak ki. Ezt követően a kilencvenes években került sor a múzeum épületének újabb felújítására, a padlástérben akkor korszerű munkahelyeket alakítottak ki.

A sajtóbejárásról készült videó itt tekinthető meg.