Százmilliók az Erzsébet-programból két balatoni szállodának, amelyekre sok panasz érkezett (hvg.hu)

490 millió forintot kapott az Erzsébet-programból két ismert vállalkozóhoz köthető hotel – a balatonvilágosi Club Aliga és a keszthelyi Hullám Hotel, amely kizárólag a programban részt vevők számára nyitott ki tavaly nyáron, és amelyekre rengeteg panasz érkezett írja a hvg.hu.


A legendás balatonvilágosi Club Aliga mások mellett Kádár János kedvelt üdülőhelye volt. Majdnem 50 hektáros területén számos villa található, ezek jó részét mára megette, de legalábbis alaposan megrágta az idő. Az ingatlant az Appenin Nyrt. – amiben Mészáros Lőrinc és Tiborcz István ismert vállalkozók is érdekeltek – 2018 nyarán szerezte meg, azóta a területen semmi sem változott, nyáron legalábbis nem volt nyoma semmilyen újításnak – a hvg.hu közlése szerint.

Az Erzsébet-program lényege, hogy rászorulók (alacsony jövedelemmel rendelkező nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők) kedvezményesen nyaralhatnak kijelölt szálláshelyeken. A rendszer úgy néz ki, hogy a rászorulók a pihenés teljes árának csak kis hányadát fizetik ki – jellemzően nagyjából 20 ezer forintot az egész családra –, a maradékot az állam teszi hozzá, az Erzsébet-utalványok forgalmazásának pénzügyi eredményéből.

 

Club Aliga: “Ennyire rosszra nem számítottunk”

A Club Aliga tavaly csatlakozott először a programhoz, két szállodai épülettel és öt villaépülettel, melyeket a szintén Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotels üzemeltetett. A részvételből rögtön botrány lett, miután a 24.hu-nak Erzsébet-programosok panaszkodtak az áldatlan állapotokról. A hvg.hu-hoz szintén érkezett panaszos levél, a lap egyik olvasója például ezt írta:

“Körülbelül január-február környékén pályázni lehetett nagycsaládosoknak 210.000 forintnyi Erzsébet utalvány értékében nyaralásra. Úgy zajlottak a dolgok, hogy ha sikeresen lefoglaltuk abból a 2 választási lehetőségből az egyiket, az állam x nap múlva küld 210.000 forintnyi utalványt, amellyel majd a szállást kell kifizetni. Tudtuk, hogy nem lesz pompás az a hely, ahol el leszünk szállásolva, de azért ennyire rosszra sem számítottunk. A hely bababarátnak van titulálva, ennek ellenére a konnektorok nagyon hanyagul voltak beszerelve, nálunk konkrétan kiesett a falból, vezetékestül, mindenestül. A nyílászárók elavultak voltak, mindent elleptek a bogarak, a tisztaság nagyon hanyag volt. Napi 3-szori étkezést kaptunk. A reggeli az viszonylag jó volt mindhárom napon, az ebéd és a vacsora viszont borzalmas volt. És akkor még nem is írtam arról, hogy az evőeszközök, a tányérok, a poharak nagyon hanyagul voltak takarítva – jóformán sehogy. Mindez került 210.000 forintnyi utalványba.”

A kritikák egy részéről a hvg.hu a helyszínen is meggyőződött, az egyik nyaraló megmutatta a szállását, ami papíron egy villaépület volt, a valóságban viszont egy lepusztult apartman-féleséget takart.

“Nézzétek meg ezt, hát én ide be nem pakolok semmit” – mutatta a hűtőt az olvasó, aki szerint bár 4 éjszakát ki lehet itt bírni, és a 20 ezer forint se sok, amit ők a szobáért és az ellátásért kifizettek, “de hogy ezért az állam százezreket adott”, azt túlzásnak tartotta. Elmondta azt is, hogy a program keretében korábban voltak Hajdúszoboszlón is, az a szállás viszont teljesen más volt.

Az olvasó azzal zárta levelét: “Meg merném kockáztatni azt is, – mivel elég szocializmus feeling uralkodott az egész épületben –, hogy ez a szálloda ki sem volt nyitva már egy jó ideje, csak kinyittatták velük a “nagyok”, mondván ‘ezeknek a csóróknak jó lesz ez is’. ”

Mint kiderült, nem is tévedett nagyot. Augusztusban felhívtuk a Club Aligát, hogy megtudjuk, egy nem Erzsébet-programosnak mennyibe kerülne a nyaralás. Az alábbi beszélgetés zajlott le:

– Szállást szeretnék foglalni, jó napot kívánok.
– Ide nem lehet szállást foglalni a Club Aligába, mert teljes egészében az Erzsébet-program használja a szálláshelyeket.
– Privátban nem lehet? Csak az Erzsébet-programosok vannak ott, a szezon végéig?
– Az egész szezon végéig, tehát ebben az évben egyáltalán nem volt lehetőség szálláshelyet foglalni.
– Tehát csak az Erzsébet-programosok miatt nyitottak ki?
– Így van, így van. Hogy jövőre hogy lesz, még nem tudjuk, majd tél felé kellene érdeklődni.

A cikk megjelenése előtt próbálták hívni a Club Aligát, hogy rákérdezzenek a fejleményekre, de a szám nem volt elérhető.

 

A Hullám is csak az Erzsébet-programosokat fogadta

Keszthelyen a Hullám Hotelben szállásolták el az Erzsébet-programosokat, amelynek üzemeltetője itt is a Hunguest Hotels volt.

Miután a hvg.hu telefonon rákérdezett, hogy lehet-e szállást foglalni privátban, azt közölték, “olyan lehetőség nincsen sajnos, a Hullám Hotel csak az Erzsébet-programos nagycsaládosok részére van fenntartva, úgyhogy a Hullám Hotelbe csak nyert pályázók tudnak menni, külön foglalásokat oda nem intéznek”. (Ezek után több balatoni Erzsébet-programos szállást végighívtak, de azokban nem csak a programban részt vevőket fogadták.)

A Hullám Hotel felől is azért érdeklődött a hvg.hu állítása szerint, mert akárcsak a Club Aligára, erre a szállásra is érkeztek panaszok. A 24.hu-nak például így jellemezték:

“Gusztustalan, ócska, régi berendezés, koszos, dohszagú, több évtizedes a padlószőnyeg, szúnyogháló nélküli, alacsony ablakok”

Egy Erzsébet-programos a lapnak finomabban fogalmazott; “a szálloda megmaradt abban a korban, amikor volt, régi, tehát teljes felújítást igényelne, meg kicsit modernizálni, de tisztaság van, és a személyzet nagyon kedves”.

Mennyi pénzt kaptak a szállásokért az Erzsébet-programban résztvevők? A kérdésre érdemben azt követően kapott választ a lap a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány sajtóosztályától, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

 

Majdnem félmilliárd forint

A megkapott adatok szerint a Club Aligában és a Hullám Hotelben tavaly összesen 490,83 millió forint értékben foglaltak 3 vagy 4 éjszakás pihenést a szociális üdültetésen nyertes pályázók: előbbiben 8,9 ezer fő 386,1 millió forint értékben, utóbbiban pedig 2,4 ezer fő 104,73 millió forint értékben. A részletes adatok szerint egy személy átlagosan 43 ezer forintba került, ami egy 5 fős család esetében 216 ezer forintot jelent. Ennek egy kis részét állták a családok, a többi állami támogatás volt.

 

A teljes cikk itt olvasható.