Az érzéki Illatos Izabella a Balaton fagylaltja 2019-ben

Gyümölcsfagyi lett az idei legjobb a Balatoni Turizmus Szövetség által meghirdetett Balaton fagyija versenyen. 13 fagyizó vállalta a megmérettetést és nevezte be különleges alkotását, közülük a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely Illatos Izabella fantázianévre hallgató kreációja nyerte meg a zsűri tagjait és ezáltal az egy évig viselhető címet – írja közösségi oldalán a Nyitott Balaton.

Már hatodik éve kerül megszervezésre a Nyitott Balaton programsorozat. A szervezet célja az, hogy új szezonokat – tavaszit, őszit és télit – hozzanak létre a nyári szezon meghosszabbítása helyett. A Balaton fagyija verseny, ennek a munkának az egyik eleme, amely a tavaszi események között szerepel. A versenyre a Balaton kiemelt turisztikai térség területén működő cukrászdák és fagylaltozók nevezhetnek minden évben – mondta el Fekete Tamás a szövetség alelnöke. Szerinte a fagylalt jó hívószó a Balatonra. Meg lehet vele mozgatni a turistákat, ugyanúgy, mint a borokkal.

A zsűri döntése alapján, az alábbi fagylaltok készítői voltak az idei verseny legjobbjai:
A Balaton Fagyija címet idén a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely “Illatos Izabella” elnevezésű fagylaltkreációja nyerte el, ami sorbet alapú, tele gyümölcsökkel, tehát a laktóz és tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják.

Különdíjat érdemeltek a Florida Fagyizó – “Kersztúri szilvás-meggyes”, a Kárpáti Fagyizó és Gofrizó Balatonföldvár – “Mákos túrógombóc” és a Rózsakert Étterem és Fagyizó – „Jázmin” elnevezésű fagylaltjai.
A versenyben részt vettek: Amaretto Fagyizó, Bagaméri Fagylaltozó, Cappuccino Fagylaltozó, Dinasztia Cukrászda, Jordanics Cukrászda, Margaréta Fagyizó, Tutti Frutti Fagyizó, Völgy Fagyizó. A zsűri voltak: Erdélyi Balázs, a budapesti cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke, és a 2018-as év Balaton fagyiját készítő Márton Sándorra, a füredi Bagaméri Fagylaltozó vezetője – írja közösségi oldalán a Nyitott Balaton.

A Nyitott Balaton akció időszaka alatt akár egy pecsételős kerékpáros túra keretében is körbeehetjük a Balatont. Egy-két nap alatt szinte minden jó fagylaltozóba eljuthat így a család és a kalóriák miatt sem kell aggódniuk a turistáknak.