Ezeken a Balaton-régiós településeken lehet élni a falusi CSOK támogatással

Megjelent a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) részleteit tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A falusi csok a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik faluban akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének elemzése szerint az üdülőrégió 180 településéből 129-ben lehet igénybe venni a támogatást (ezek felsorolását lásd alább).

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) zölddel jelölt részein lehet élni a csok-támogatással (Forrás: BFT)

Mint arról korábban beszámoltunk, az érintett települések körébe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. Ez országosan összesen 2486 település.

Az MTI híradása szerint a most megjelent részletszabályozás az általános csok-rendeletet egészíti ki, július 1-jétől hatályos, egyelőre három évre szól, de folyamatosan ellenőrzik a falusi CSOK hatásait, és legkésőbb három év múlva döntenek arról, folytatódjon-e a rendszer, bővüljön-e a települési kör.

Gyopáros Alpár, települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a hétfői sajtótájékoztatóján az általános CSOK-tól eltérő szabályokat ismertetve elmondta: ha valaki a falusi CSOK-ot akarja igénybe venni használt lakás vásárlására, egyidejűleg korszerűsítésére, illetve bővítésére, akkor ugyanazt a támogatási összeget kaphatja, mint az általános CSOK-nál új ház építésére. Vagyis egy gyermek esetében 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermek esetében pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.

Az esetleges árfelhajtó hatás csökkentése érdekében ugyanakkor ingatlanvásárlásra ezeknek az összegeknek legfeljebb a fele fordítható, a fennmaradó rész pedig bővítésre vagy felújításra. A falusi CSOK – az említett támogatási összegek fele – meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére is igényelhető.

Ezen felül kettő, három vagy több gyermek vállalása esetén állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok: kombinált vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél 10 millió forintot, legalább három gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére pedig az összeg ezek fele, azaz 5 millió, illetve 7,5 millió forint lehet. A falusi CSOK országosan elérhető lesz minden tanyán, ahol van lakóingatlan.

A visszaélések kiszűrése érdekében erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges bizonyítani a büntetlen előéletet, közeli hozzátartozótól, saját cégtől nem lehet ingatlant venni falusi CSOK-kal, és bővítik a jegyzők hatáskörét, hogy ellenőrizhessék a szerződésszerű teljesítést – a kormánybiztos tájékoztatása szerint.

Korszerűsítésnek tekinthető például közműszolgáltatás bevezetése, fürdőszoba, mosdó létesítése, központi fűtés kialakítása – beleértve megújuló energiaforrások használatát is -, épületszigetelés, nyílászárócsere, tetőfelújítás, kéményépítés, illetve -korszerűsítés, belső terek felújítása, valamint melléképület felújítása és kerítés építése, korszerűsítése.

 

A Balatoni Régió azon települései, ahol igénybe vehető a falusi CSOK

SOMOGY MEGYE:
Ádánd
Andocs
Bábonymegyer
Balatonberény
Balatonendréd
Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonőszöd
Balatonszárszó
Balatonszemes
Balatonszentgyörgy
Balatonújlak
Balatonvilágos
Bálványos
Buzsák
Csömend
Fonyód
Főnyed
Gamás
Hács
Hollád
Kapoly
Karád
Kereki
Kisberény
Kőröshegy
Kötcse
Látrány
Lengyeltóti
Lulla
Nagyberény
Nagycsepely
Nikla
Ordacsehi
Öreglak
Pusztaszemes
Ságvár
Sávoly
Sérsekszőlős
Som
Somogybabod
Somogymeggyes
Somogysámson
Somogyszentpál
Somogyvár
Szegerdő
Szólád
Szőlősgyörök
Tab
Táska
Tikos
Torvaj
Visz
Vöröstó
Vörs
Zala

VESZPRÉM MEGYE:
Ábrahámhegy
Badacsonytomaj
Badacsonytördemic
Balatonakali
Balatonederics
Balatonfőkajár
Balatonhenye
Balatonkenese
Balatonrendes
Balatonszepezd
Balatonudvari
Csajág
Dörgicse
Gyulakeszi
Hegyesd
Kapolcs
Kékkút
Kisapáti
Kővágóörs
Köveskál
Küngös
Lesencefalu
Lesenceistvánd
Lesencetomaj
Mencshely
Mindszentkálla
Monoszló
Nagyvázsony
Nemesgulács
Nemesvita
Óbudavár
Öcs

Örvényes
Pécsely
Pula
Raposka
Révfülöp
Szentbékkálla
Szentjakabfa
Szentkirályszabadja
Szigliget
Taliándörögd
Tihany
Uzsa
Veszprémfajsz
Vigántpetend
Zánka

ZALA MEGYE:
Balatonmagyaród
Bókaháza
Dióskál
Egeraracsa
Esztergályhorváti
Galambok
Garabonc
Gétye
Karmacs
Nagyrada
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vindornyaszőlős
Zalaapáti
Zalacsány
Zalakomár
Zalamerenye
Zalaszabar
Zalaszántó
Zalaszentmárton
Zalaújlak
Zalavár