Az építési miniszterhez fordult a Balatoni Szövetség

A Balaton nagyobb védelmét szorgalmazva, valamint a készülő vízparti tervek egyeztetését kérve Lázár János építési és beruházási miniszterhez fordult levélében, személyes konzultációt is kérve a Balatoni Szövetség – számolt be az önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke a HírBalatonnak.

 

Lombár Gábor elmondta, a legutóbbi elnökségi ülésen döntöttek erről a további túlzott beépítések, valamint a part nagyobb védelme és lehetőség szerinti visszaszerzése érdekében.

– Évek óta nincs főépítésze a Balatonnak, pedig fontos lenne a régi hivatal visszaállítása, és hogy legyen kormánybiztosa is a kiemelt üdülőövezetnek – hangsúlyozta.

A szövetség elnöke komoly problémának nevezte, hogy a 2018-ban a Balaton-törvény helyébe lépő országos területrendezési törvényhez még mindig nem születtek meg a Balaton-part új szabályozásáról szóló vízparti tervek. A településvezetők szeretnék, ha a szigorúbb jogszabályok biztosítanák, hogy a Balaton-parton közterületek ne kerülhessenek magántulajdonba, valamint ne csökkenhessenek tovább a zöldterületek és a vízparthoz jutás lehetőségei.

„Mivel ez közérdek, szeretnénk a célok eléréséhez felajánlani a szorosabb együttműködésünket az illetékes minisztériumnak” – fogalmazott Lombár Gábor.

Meglátása szerint ma nem is lakóparkok, hanem már lakótelepek épülnek a Balaton körül, ami nagyon nem kívánatos, ezért is fontos ezeknek szigorúbb jogszabályokkal gátat szabni. Az infrastruktúra már több helyen egyre kevésbé bírja a pluszterheléseket – jegyezte meg, milyen újabb, komoly problémákkal kell szembenéznie az üdülőrégiónak.

Itt a balatoniak építési miniszterhez írt levele.