Balaton-parti ingatlanát adná át szinte ingyen a siófoki önkormányzat a Debreceni Egyetemnek (24.hu)

A Petőfi sétánynál, a strand és a kikötő melletti közel egy hektáros telket, rajta a város két, középen egy étteremmel összekötött ikonikus épületét, az egykori Hullám és Sió szállodát kaphatná meg a következő 15 plusz 5 évre az egyetem, ha a képviselő-testület a csütörtöki ülésén rábólint a Lengyel Róbert polgármester által jegyzett előterjesztésre – írja 24.hu. 

A szerződéstervezet szerint a Debreceni Egyetem az oktatási intézményként és kollégiumként nyilvántartott ingatlan hasznosítási jogát szerezné meg, és ezért közvetlenül nem is kell fizetnie a tulajdonos önkormányzatnak.

Az egyetem annyit vállal, hogy nettó egymilliárd forintos keretösszeg fejében előre meghatározott felújítási munkálatokat végez az ingatlanon, amit beszámítanak a tizenöt évre szóló nettó egymilliárd forintos használati díjba. Ha ezt a keretet meghaladják a felújítási munkálatok, akkor a városnak kell fizetnie: ha csak 5 százalékkal kerül többe, akkor automatikusan, ha ennél többe, akkor a szerződés megszűnése után kell elszámolnia az egyetemmel. Tizenöt év után – ha még mindig zajlik felsőoktatási tevékenység az épületben, és az egyetem teljesítette a megállapodásban foglaltakat – automatikusan újabb öt évvel meghosszabbodik a szerződés időtartama. Ez esetben az egyetemnek további nettó 300 millió forintnyi beruházást kell vállalnia.

A szerződés egyik melléklete tartalmazza az előírt felújítási munkálatokat a várható költségekkel. Ebből kiderül, hogy igen fapados, pvc-padlós felújítást vállal az egyetem, többnyire karbantartás jelleggel, vagyis hiába festik ki például a szobák falait, tizenöt vagy húsz év múlva, amikor lejár az egyetem használati szerződése, ugyanúgy szükség lehet a mázolásra.

A legnagyobb költség a dokumentum szerint a klímarendszer kialakítása lenne, ez közel bruttó 250 millió forintba kerülne. A wifi-hálózatot 171 millió forintért építhetnék ki. A festés-mázolási munkákra 203 millió forintot, a homlokzati nyílászárók mázolására 47 milliót szánnak. Megújulnának a szobák padlózatai, a pvc-burkolatokra bruttó 89 millió forintot kalkulálnak.

Továbbá szerepelnek még olyan tételek is, mint: a homlokzati felületképzés, külső faanyagú szerkezetek javítása 120 millió forintért, a kazánház felújítása 108 millióért, a vizes blokkok légcsatornájának tisztítása 19 millió forintért,
illetve a parképítés 19 millió forintért.

Az ingatlan az utóbbi húsz évben oktatási intézményként és kollégiumként funkcionált, először a Kodolányi János Főiskolának, majd a Gábor Dénes Főiskolának volt itt kihelyezett tagozata és kollégiuma. A mostani megállapodás célja a felsőfokú oktatás hosszú távú meghonosítása Siófokon, és ennek érdekében a Debreceni Egyetem vállalja, hogy „felsőoktatási tevékenységet végez az ingatlanban”. A szerződés azonban lehetőséget ad arra, hogy az egyetem más módon is működtesse az ingatlant – akár idegenforgalmi, akár vendéglátási célokra a „szabad kapacitásainak hasznosítására.”

Az egyetem ráadásul elővásárlási jogot is kap a szerződés időtartamára.