Az Atlanti-óceán kutatásnak fontos résztvevője lett a tihanyi intézet (mti/hirbalaton.hu)

Kelet-Európából egyedüliként a Balatoni Limnológiai Intézet vesz rész az Atlanti-óceánt kutató, 11 millió euró költségvetésű nemzetközi kutatóprojektben az EU Horizon 2020 programjának támogatásával – tájékoztatta Jordán Ferenc, az intézet vezetője az MTI-t pénteken. A hirbalaton.hu-nak arról is beszámolt, hogy a Balaton-kutatásra beadott pályázataikra még nem érkezett forrás.

 

Az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó intézmény igazgatója hangsúlyozta, hogy módszertani fejlesztéseik miatt kerülhettek be a kontinenseken átívelő programba, amelynek eredményeit a Balaton-kutatásba is át tudják majd ültetni. A tengerbiológia és az édesvízi ökológia egyre mélyebb összefonódását is mutatja ez a közös projekt – tette hozzá.

Közlése szerint egy nápolyi központ irányításával 13 ország 36 intézetének kutatói fogják feltérképezni az Atlanti-óceán mikroorganizmusainak világát, a planktonikus élőlények kölcsönhatásait. Első lépés a mintagyűjtés lesz, a második ezek laborokban történő feldolgozása, a harmadik a minták elemzése molekuláris genetikai, genomikai módszerekkel. A negyedik, az egyik legnagyobb feladat, az adatok rendszerszemléletű feldolgozása a tihanyi intézetnek jut. A munkacsoportot Jordán Ferenc vezeti egy dél-afrikai mikrobiológussal karöltve. Mint kifejtette, a táplálékhálózat alját eddig igen elnagyoltan írták csak le, pedig a legfontosabb folyamatok ott mennek végbe, ezen múlik a magasabb szinteken táplálkozó szervezetek sorsa is. Ennek eredményei alapján hozható majd érdemi döntés egyebek közt az óceánt érintő gazdasági, környezetvédelmi témákban.

Eddig jellemzően egy-egy terület, néhány kiemelt faj, fontosabb jelenség kutatása kapott hangsúlyt, de ezek kölcsönhatásairól, rendszerben történő működésükről nem sokat tudunk. Ezt szeretné a projekt pótolni – magyarázta a rendszerökológus. A tihanyi intézet munkatársai matematikai és informatikai módszerekkel fognak dolgozni. A genomikai információkat matematikai modellezésekkel értelmezik, amiben az igazgató közlése szerint már komoly gyakorlatuk van.

Jordán Ferenc elmondta, hogy a program középtávú céljaként fogalmazódott meg a teljes módszertani keretrendszer édesvízi ökoszisztémákra történő adaptációja a Balaton példáján. Ennek előkészületei zajlanak már a tihanyi bázison.

Az egész projekt végső célja a klímaváltozás hatásainak megértése és a tengeri mikrovilág minden eddiginél alaposabb felmérése, a tengeri ökoszisztéma sérülékenységének és kritikusan fontos elemeinek meghatározása. A kutatómunkában különös hangsúlyt kap a mikrobiom, a mikroműanyagok, a savasodás vizsgálata. A legjelentősebb kooperációs partnerek brazil, dél-afrikai, olasz és francia intézetek, de a tengerparttal nem rendelkező országok közül Svájc és Magyarország is hozzájárul a projekthez – fogalmazott az intézményvezető.

 

A Balaton-kutatásra még nincs pénz

A négy évig tartó nemzetközi kutatóprojekt forrásaiból 170 ezer eurót kap a tihanyi intézmény – közölte a hirbalaton.hu-val Jordán Ferenc, aki szerint itt nem is csak az összeg számít, hanem a presztízs és a munka során kialakuló kapcsolatok, valamint hogy a projektben részt vevő tihanyi fiatalok a legjobbakkal dolgozhatnak együtt.

– A világ legjobb tengerbiológusaival dolgozhatunk együtt, és megtanulhatjuk a legmodernebb módszereket, ez pedig a tudományos kutatásban olyan, mint hab a tortán – fogalmazott a rendszerökológus igazgató.

Ami a Balaton-kutatást illeti, ezzel kapcsolatban elmondta, eddig hat komoly pályázatot adtak be, sok forrásra várva a sürgető monitoringozási és kutatási feladatokhoz, de a számlájukra még nem érkezett összeg ezekre a célokra.

– Nagyon jó képességű fiatalokat sikerült az utóbbi időkben megnyernünk, Tihanyba csábítanunk, akik egyelőre szinte szerelemből dolgoznak. Az ő megtartásukért is fontos lenne, hogy a Balaton-kutatáshoz is forráshoz jusson az intézmény. A fizetések emelése, az infrastruktúra és a műszerpark fejlesztése elég sürgető, ha meg akarjuk tartani az egyébként külföldön is piacképes munkaerőt – fogalmazott Jordán Ferenc.