Az agráriumot elemezték Siófokon: látványos a fejlődés (agrarszektor.hu)

“625 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya 2018 harmadik negyedévére” – emelte ki Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a siófoki Agrárszektor Konferencián. Beszélt arról is, hogy látványosan fejlődött Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége Európai Uniós (EU) összevetésben is 2010 óta.

– Az agrárium kibocsátása folyó áron az első, változatlan áron pedig a harmadik legnagyobb volt az EU-ban 2010 és 2017 között – mondta Feldman Zsolt. Az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal emelkedett 7 év alatt, ami azt jelenti, hogy Magyarországé volt a negyedik legjobb az unióban. 2010 óta 50 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság export értéke, nőtt a foglalkoztatottak száma, és a nettó keresetek is átlagosan 12 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A vállalkozások a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 300 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, 2018 harmadik negyedévére pedig 625 milliárdra forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya – tette hozzá.

A mezőgazdaságban az elmúlt két évtizedben nagyon erőssé vált a verseny – hangsúlyozta az államtitkár. A magyar mezőgazdaság nemzetközileg is versenyképes néhány ágazatban, mint az olajos növények, a méz, vagy a baromfi, sok ágazatról ugyanakkor csak azt lehet elmondani, hogy minden lehetőség megvan arra, hogy sikeres legyen. Folyamatosan fejlődnek és jelen vannak a digitalizáció különböző eszközei és az ehhez hasonló folyamatok a mezőgazdaságban is, Magyarországnak pedig gyorsítania kell a fejlődést ezen a területen – emelte ki Feldman Zsolt.

Egészen a hét elejéig 148 ezer ügyfélnek fizetett ki közvetlen támogatást a Magyar Államkincstár (MÁK), év végéig pedig 230 milliárd forintot tervez eljuttatni – mondta az államtitkár. Jövő héttől elindul a zöldítési támogatások kifizetése is, a termeléshez kötött támogatások magas szintű folyósítása pedig folytatódik tovább. A kis és közepes méretű családi gazdaságokra fordítják majd a vidékfejlesztési támogatások nagy részét. A Vidékfejlesztési Programban 650 milliárd forintnyi olyan pályázat és támogatási jogcím létezik, amelyek több éves kifizetési rendszerben működnek, így 2018-2019-ben ez látványos kifizetéseket jelent majd.

Az öntözésfejlesztést évek óta sürgeti mindenki, az elmúlt hónapokban pedig összeállt egy szakmai csomag, amelyben évi 17 milliárd forint támogatásról döntött a kormány, ez pedig 2030-ig 170 milliárd forintot jelent – tájékoztatott Feldman Zsolt, aki szerint ez hatalmas áttörésnek számít az elmúlt évekhez képest. A napokban tárgyal ugyanakkor arról a kormány, hogy létrehoz egy újabb javaslatcsomagot, amely a vízkínálati és vízkeresleti oldalról egyaránt előremutató javaslatokat tesz, valamint jövőre elkészül a beruházások adminisztratív akadályait elhárító törvénycsomag – számolt be az agrarszektor.hu.