Augusztusban indulhat el a balatoni turizmus (infostart.hu)

A kieső nyári szezon miatt a 2020-ban remélt bevételek mindössze 25-30 százaléka realizálódhat a Balatonnál. A válság átrendeződést hozhat a tó körüli szolgáltatóknál – véli a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Hoffmann Henrik szerint márciusban a balatoni forgalom is teljes egészében beszakadt, és az augusztus lehet az első hónap, amikor ismét vendégek érkeznek.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke egyfelől nagyon örömtelinek tartja, hogy a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány görbéjét, és hogy ezáltal a felfutás is eltolódik, ugyanakkor így lassabban lesz túl rajta Magyarország, de, mint fogalmazott, az emberélet a legfontosabb – írja az infostart.hu. Hoffmann Henrik meglátása szerint a nyár közepén tetőzhet itthon a járvány, amit egy lecsengési szakasz fog követni, ez pedig önmagában is el fogja vinni az egész nyári szezont.

Megjegyezte: megjegyezte: a Balaton turisztikai teljesítményének nagyjából fele keletkezik a főszezoni hónapokban, így ha nem marad, csak a szeptember-decemberi időszak, akkor nagyjából a korábbi évek forgalmának negyede, esetleg harmada realizálódhat.

A szakember szerint amennyiben sokáig leszünk bezárva, majd kiszabadulunk, akkor az év hátralévő időszaka élénkebb lehet, mint az előző esztendőkben. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a fogyasztás milyen szintű mértéke tud fennmaradni, hogy hányan veszítik el a következő időszakban a munkájukat, és lesz-e pénze egyáltalán az embereknek utazniuk – jegyezte meg.

A szakember mindazonáltal bízik abban, hogy elsőként a belföldi turizmus indulhat majd újra, miután belföldön az ember mindig jobban ismeri a körülményeket és „nagyobb bátorsággal” indul el, kiszabadulva a négy fal közül.

Hoffmann Henrik szerint egyfajta átrendeződés is várható sok területen, mert bár közel egyformán veszélyezteti a mostani időszakban valamennyi balatoni szolgáltató, a legnehezebb helyzetben vélhetően a szállásadók vannak, őket követik az éttermek és a kisebb szolgáltatok. De nem szabad megfeledkezni azokról az egyéni vállalkozókról sem, akik például vízibiciklik bérbeadásával foglalkoznak, és számukra az egész szezon kieshet.

A teljes interjú a www.infostart.hu oldalon hallgatható meg.