Átadták a Balatonon épült szigetüzemű mérőállomásokat

Az „Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon” című projekt keretében sor került a korszerű megfigyelő és tájékoztató rendszer részét képező szigetüzemű mérőállomások műszaki átadás-átvételére. A platformokra telepített műszerek az idei szezonban már gyűjtik az adatokat.
A projekt megvalósításához az Európai Unió és Magyarország Kormánya 1 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított – áll a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.

 

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vízű tava, vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtővel rendelkezik, ezért érzékenyen reagál a környezeti, meteorológiai változásokra. A projekt célja egy olyan megfigyelő rendszer kialakítása, amely a létrejövő adatbázis révén segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát.

A megfigyelő rendszer részeként szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesültek a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében.

A kutatóállomások mederben maradó alszerkezeti cölöpalapból, valamint ideiglenesen kihelyezett fel-szerkezetből állnak, melyen a mérőműszerek és egyéb segédberendezések vannak elhelyezve. A téli jegesedési időszakban a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátott cölöpalap marad a Balaton medrében, a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le kell szerelni. A cölöpalap már 2021 nyarán, a felszerkezet és a mérőműszerek kihelyezése idén márciusban megtörtént.

A vízmennyiségi-, vízminőségi valamint meteorológiai mérőműszerek márciusi kihelyezésével, adataik távjelzősítésével megtörtént a mérőplatformok műszaki átadása. Az így kialakított kutató állomások üzemeltetését a továbbiakban a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő partnere, az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Az idei évtől a Balaton viharjelző rendszerének berendezései is a platformokon lettek elhelyezve.

A projekt keretében további műszerek kihelyezése, telepítése valósul meg a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközök beszerzésére kerül sor, valamint a műszerek által gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Erre az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek, 7 különböző, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások az érdeklődők számára.

A Balaton rendkívül nagy gazdasági, idegenforgalmi potenciált jelent, amelynek megtartásához, az esetleges kedvezőtlen változások időben történő felismeréséhez, megértéséhez és kezeléséhez a projekt nagymértékben hozzájárul.

Az „Átfogó környezeti megfigyelő ás tájékoztató rendszer a Balatonon” (KEHOP-1.1.0-15-2017-00012) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg – áll a vízügy közleményében.