Árrobbanás jöhet a Balatonnál (portfolio.hu)

Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de az már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók. A nyári főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedés is lehet, mivel feljebb kúsztak az élelmiszerárak, a karbantartási szolgáltatásokat csak drágábban végzik el a szakemberek, és az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba.

 

Most úgy tűnik, hogy újra a tavak melletti, elsősorban a balatoni szálláshelyek lehetnek a legdrágábbak. Ha nyílnak a külföldi nyaralóhelyek, akkor elsősorban a görög, horvát és szlovén szolgáltatások árai lehetnek komoly versenytársai a magyar szállodai áraknak.

Bár a magyar szállodaipar még csak most ébredezik féléves COVID-álmából, az már a május eleji-közepi nyitáskor látszik, hogy a szállodáknak és panzióknak komoly költségvetési dilemmákkal kell szembesülniük. Egyrészt az elmúlt hónapok készpénzégető vesztesége után jó lenne látható árbevételt termelni, de közben abban az értelemben is egyensúlyozniuk kell, hogy a túlárazással ne riasszák el a belföldi turistákat. Egy április 25-én életbe lépett új kormányrendelet egyelőre segíti a hazai szállodákat. A Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya mindhárom zsebéről ugyanis bármelyik szolgáltatást ki lehet fizetni ez év végéig, ami megtámaszthatja a hazai keresletet.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett szállodaigazgatók jelezték, hogy az elmúlt hónapokban nagyot emelkedtek az élelmiszer nyersanyagárak. Jóval többet kérnek a karbantartási szolgáltatással foglalkozó cégek is tőlük.

Az új alkalmazottakat sokszor csak magasabb fizetésért tudják felvenni a most nyitó szállodák, ez is emeli a költségeiket – osztotta meg a nyitással kapcsolatos kilátásokat a portfolio.hu-val Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Szerinte egy 15-20 százalékos áremelést – már csak a megugró költségeik miatt – sem tudnak majd elkerülni a hazai szálláshelyek.

A top 10 belföldi úti cél 2021 nyarán (foglalási darabszám alapján):

Helyezés Település
1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Hajdúszoboszló
4. Hévíz
5. Eger
6. Gyula
7. Zalakaros
8. Pécs
9. Balatonlelle
10. Szeged

 (Forrás: Szállás.hu)

A cikk folytatása itt található.