Árpád-házi Szent Erzsébet kiállítás Alsópáhokon (tvkeszthely.hu)

Árpád-házi Szent Erzsébet emlékhelyeiről nyílt kiállítás Alsópáhokon. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tárlatát az országhatáron belül és kívül is számos településen mutatták már be. A szervezet a világ több kontinensén is talált olyan épületet vagy építményt, mely az egyik legismertebb magyarnak állít emléket.

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született Sárospatakon. Mindössze 24 évet élt, ez idő alatt azonban folyamatosan adott. Első gyermekének születése után az árváknak menedékhelyet, második gyermeke születését követően pedig 28 ágyas kórházat alapított. A betegápolásban ő maga is besegített. Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Halála után 1236-ban kezdték el építeni martburgi sírja fölé a Szent Erzsébet-templomot. Emlékét azonban a világ számos országában őrzik. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület 2007-ben, a Szent Erzsébet-emlékévben főként az európai országokban kutatott.

„Azon a területen, ahol mi járhatunk és utazhatunk és egy-egy kiállítást elviszünk – mert hiszen nincsen anyagi keretünk, hogy csak úgy utazzunk emlékhelyek nyomába, hogy csak azt saját magunk erejéből vagy akár pályázatból fedezzük – hanem egy-egy pályázat révén, ha eljuthatunk egy kiállításra, akkor mi soha nem repülővel, hanem méterről méterre, kilométerről kilométerre utazunk és fotózunk. Azt kell, hogy mondjam, hogy elsősorban Európában nyilvánvalóan. De azért segítőtársaink vannak a határon túli magyar diaszpórában.” – ismertette Dr. Messik Miklós elnök.

A kiállítást olyan helyszínekre viszik el, amelyek közelében található Szent Erzsébet-emlékmű.  Szentgyörgyváron a Nemestóthy-kápolna őrzi a szent emlékét.

„Szentgyörgyvár község felvette az értéktárába a Nemestóthy-kápolnát és mi szeretnénk ezt majd egyszer bemutatni. Olyan terveink vannak, hogy egy kicsit magáról a családról egy bemutatót, akár egy kis könyv formájában, akár egy kis füzetecskére gondolunk. És akkor egy olyan misét tartani, amit egyébként is meg szoktunk tartani, egy kicsit nagyobb hírveréssel.” – osztotta meg Ádovics István Szentgyörgyvár polgármester.

Az épület évtizedekig romokban állt, azonban néhány éve egy leader pályázat keretében újították fel.

„A Zala Termál Völgye pályázatból tudtuk azt segíteni és örülök neki, hogy végül is elkészült és azóta nagyon sok szentmise volt. Én is többször voltam ott és örülünk annak, hogy rendbe tudtuk tenni.” – mondta el Czigány Sándor polgármester.

A kiállítást Bóka Tibor atya áldotta meg. A megnyitó után vetített előadást tartottak a szervezők. Hangsúlyozták, Árpád-házi Szent Erzsébet példa lehet mindannyiunknak, soha nem kért, mindenkinek csak adott. A tárlat augusztus 3-ig látható Alsópáhokon, ezután Zánkára viszik tovább a tablókat.

 

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.