Arany helyezéseket értek el a balatoni pálinkák (hellovidek.hu)

Ünnepélyes keretek között hirdették ki 2019 legjobb pálinkáját a Parlament Felsőházi termében. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjátadóján jelen voltak a legjobb magyar főzdék képviselői is valamint a pálinka lovagrendek tagjai. Több balatoni pálinkafőző a legjobb eredményt érte el. 

A Pálinka Nemzeti Tanács idén hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A rendezvénynek idén Sümeg városa adott otthont, ahol 26 pálinkabíra három napon át értékelte a nevezett tételeket. Ebben az évben 331 pálinkát kóstoltak végig összesen közel 50 főzdétől, ezekből választották ki az ország legjobb pálinkáját – tudósít az eseményről a hellovidek.hu.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően –analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Az idei 333 nevezett termékből ezen a rostán két termék nem felelt meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára.

Azok, akik erre a versenyre neveznek nemcsak a fődíj miatt küldik el a tételeiket. A szakmai értékelés alapján visszajelzést kapnak a termékeikről – ami lehet pozitív és negatív, de minden esetben objektív, építő szándékú. Tehát a versenynek köszönhetően a főzdék minőségi fejlődését is segítjük, és persze nem utolsó sorban a pálinka hírnevét is öregbítjük – monda el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Font Sándor országgyűlési képviselő az eseményen tartott beszédében kiemelte, külön érdekessége a versenynek, hogy a pálinkabírálók, egy szigorú tréningen vettek részt, hogy minden szempontból igazságos eredmény születhessen, de ahhoz, hogy az ő munkájuk sikeres legyen, szükség van az előkészítő bizottság segítségére valamint a kiértékelő bizottság segítségére is.

A Pálinka Nemzeti Tanács 2016-ban a Pálinka- és törkölypálinka javára végzett kiemelkedő teljesítmény elismerése és megbecsülése érdekében Pálinka Életműdíjat alapított, amelyet mások mellett a Balatonalmádiban működő Csalló Pálinkamanufaktúra vezetője,  Csalló Jenő, is átvehetett.

Több balatoni pálinkafőző is elérte a legjobb, arany helyezést. Köztük van a Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház, a Zimek Pálinka Manufaktúra valamint a Somló Spirit Pálinkaház.